kvinnor

Sveriges ingenjörer har nyligen kommit ut med en rapport som heter Rön om lön och kön, som är en studie av löneskillnader mellan män och kvinnor. Den fastslår bland annat att skillnaden i ingångslön mellan civilingenjörer förra året var 750 kronor mellan män och kvinnor. Vid en uppdelning mellan civilingenjörer och högskoleingenjörer så var lönegapet 13 procent för civilingenjörerna och 8 procent för högskoleingenjörerna.

På torsdag, den 5 mars, kommer Sveriges ingenjörer hålla ett Frukostseminarium med anledning av detta, med tema Genus, lön och innovation. Vi kommer få en tidsresa till våra första kvinnliga innovatörer och en presentation av en rykande färsk rapport om kvinnliga ingenjörers löner. Womengineer kommer självklart vara på plats, och har du inte möjlighet att medverka så går det lika bra att följa seminariet live på hemsidan mellan klockan 8-10.

Snart är det även 8 mars, Internationella kvinnodagen, som förra året bestod i kampanjen Lön hela dagen genom klockslaget 15:52. De löneskillnader som fanns innebar alltså att kvinnor jobbade gratis från 15.52 varje dag. Vi hoppas att den tiden är betydligt senare i år.

fdfdf


3 Comments

Katarina · March 3, 2014 at 3:08 pm

Då ses vi där! Allbrights rapport om andel kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper kom också ut idag och är värd att uppmärksammas! Sammanfattning av den: det går framåt, men sjukt långsamt..

Fredrik Åström · January 24, 2015 at 7:29 pm

Jämför man traktorförare (ofta kvinnor) mot snickare (ofta män) bara för att de båda jobbar som byggarbetare, så vinklar man resultatet till nackdel för kvinnor.

Vi HAR samma lön för lika arbete. Annars skulle ingen anställa killar, om man får mer för pengarna med tjejer.

Kontrar med kille med grafer.
https://www.youtube.com/watch?v=EwogDPh-Sow

och Julie
https://www.youtube.com/watch?v=IMkDEe8ypfU

och Miljongranskningen 2 från JämO
http://www.do.se/sv/Material/Material-fd-Ombudsmannen/Miljongranskningen-2/

Sidan 49 “Resultaten av lönekartläggningarna visar att en stor del av löneskillnaderna mellan könen förklaras med sakliga skäl som erfarenhet, mer ansvarsfyllda uppdrag och chefspositioner.”
Det handlar alltså inte om diskriminering på grund av kön.

Och Gudrun Schyman som släppt “samma lön för lika arbete” och nu säger “samma lön för likvärdigt arbete”

“En lönerevision så kvinnodominerade branscher uppgraderas med målet lika lön för likvärdigt arbete.”
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article13782617.ab

och Jämställdhetsfeministern
https://jamstalldhetsfeministern.wordpress.com/2014/04/26/nej-till-lika-lon-for-lika-arbete/

Johan · October 2, 2015 at 11:19 pm

Kvinnor är i snitt 4 år yngre än sin partner… och när ingenjörstjejen studerat klart har killen redan jobb i stan… och eftersom hon inte vill flytta till annan stad, så tar ingenjörskvinnan det jobb som erbjuds till den lön som erbjuds i stan… och alla oinsatta skriker att det är orättvist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *