Alla har en mail nu för tiden (min fina farfar har ett helt gäng) och e-post är som vi alla vet vårt bästa kommunikationsmedel med folk som vi ej får tag på, eller ej har möjlighet att prata med. Eller när vi helt enkelt bara vill kommunicera längre än på sms. Vi på Uni har en studentmail, för att alla studenter lätt skall kunna bli nådda av institutionen osv. Denna mail kommer dock ganska mycket massutskick till, när lärare/programmet/Uni vill informera och annat spännande. Läser ni alla junk mail?

I November spammades jag och en hel drös med andra energiingenjörer av vår institution angående ett, av miljoner, projekt som de sökte studenter till. Jag och en kompis hakade på och ganska snabbt var vi indragna i en grupp av arkitektstudenter som var i full fart med att jobba med en projektansökan för att förhoppningsvis tävla i en tävling som heter Solar Decathlon. Vi jobbade typ hela december med denna gedigna ansökan. Konceptet var att planera ett hus, som skulle drivas med enbart solen som energikälla. Vi drog igång en plan för ett passivhus, designat för Umeå och vårt klimat. Allt från yttre design till värme- och ventilationssystem till solcellspaneler. Nej, vi är inga experter, men med många kloka hjärnor och rådgivning från lärare blev det en fin plan för ett passivhus. Ansökan, ungefär samma storleksordning som att söka visum till USA (Yes, har prövat), galet mycket som skulle preciseras och bestämmas. Hur ska vi ta tillvara på regnvattnet? Vilka solfångare är bäst? Hur optimerar man solceller? Vilken isolering fungerar bäst här? Vilken temperatur är slaskvattnet från duschen och hur använder man det? Hur lite energi klarar man sig på? Hur löser man solproblemet under vintertid?

Av 160 sökande lag togs 20 ut för att på riktigt bygga upp deras hus och tävla med dem i USA hösten 2015. Nej, vi var inte ett av de lagen.

63 plus house 3Men, förstår ni vad mycket vi lärde oss? Samarbetet med arkitekterna, vårt ingenjörsmässiga jobb, alla diskussioner med lärare för att försöka förstå sådant som vi aldrig hunnit med att lära oss om. Vårt mål var självklart att ta oss in i tävlingen, vi fick bra feedback på ansökan men var inte ett av de 20 lyckliga universiteten som fick äran att vara med.

 Det jag vill säga, förutom att jag en dag skulle vilja konstruera ett solhus från grunden, är att ni ska läsa era junk mejl ordentligt. You may learn something!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *