techeq7

Det händer så sjukt mycket bra just nu på fronten Jämställdhet i teknik- och IT-branchen! Företagen börjar fatta att det här med blandning och mångfald på arbetsplatsen ju är bra, och kanske någonting vi bör jobba med! I torsdag lanserades initiativet TechEq tillsammans av Netlight, MTGx, Tritech och Tieto! TechEq är ett avtal för IT företag där de åtalar sig att
1) arbeta aktivt med jämställdhet
2) samarbeta med andra företag kring jämställdhet och
3) räkna! Alltså räkna andel kvinnor på olika positioner i företaget, andel kvinnor som intervjuas, rekryteras osv. Läs mer om TechEq här!

Till det viktiga: TechEq lanserades i torsdags med en konferens och efterföljande fest, jag var där och det var grymt!! Så sjukt härligt att se och höra att så många tar den här frågan på allvar!

Så mycket inspirerande männinskor på scen, en av dem, Boel Sjöstrand, COO på Netlight, gav dessa fem tips när det gäller att arbeta med jämställdhet:

techeq1 techeq2 techeq3 techeq4 techeq5

Varsågoda att tolka de orden! Även jämställdhetsminister Maria Arnholm var där, och det blev paneldiskussion med henne, Alice Marshall från AddGender, Fredrik Wass, bloggprofil och initiativtagare till #tackaNEJ, samt Pontus Frithiof som startat Kocktjejerna, ett jämställdhetsprojekt för restaurangbranchen. Sjukt härligt också att lyssna till Lina Thomsgård och Seher Yilmas från Rättviseförmedlingen! Sen blev det mingel, bubbel, konfetti och officiell lansering av TechEq med VDarna för de 4 företagen.

techeq6

Jag lyckades ta slut på mina visitkort. Det måste ju ändå vara ett tecken på en bra kväll :) Avslutades mad kostymdans till den här tjejen, grym rappare OCH ingenjör!


2 Comments

Geek Women · February 28, 2014 at 12:20 pm

Det blir intressant att följa upp techeq’s arbete. Jag är i branschen sedan 30 år, som kodare, och ser tyvärr inte att något hänt på dessa år. Det är tom värre än tidigare, det känns om en avgrund mellan killar och tjejer nu med open source och att allt finns på nätet att tanka hem. Många killar testar, har hemmaprojekt och ligger hela tiden snäppet före med tekniken. Det är det där tjejerna måste göra om de ska kunna konkurrera i de hetaste projekten. Konstaterar ett större hett nyutvecklingsprojekt hos oss. 25 kodare, inte en tjej! Det är ändå 25% tjejer/kvinnor på firman.Tjejerna sitter i maintenance, som testare och i administrativa roller som projektledare/scrummaster etc. Jag ser tyvärr inte någon ansträngning från ledningen att göra något åt saken heller.

Katarina · March 18, 2014 at 9:26 pm

Hej fellow Geek!
Ja, jag tror din observation är helt korrekt. På lång sikt har IT gått från att vara helt okej andel kvinnor (typ på 80- början av 90-talet) till nästan helt mansdominerat idag. Tråkigt om det är som du säger, att tjejerna som ändå finns där sitter på de mindre tekniska rollerna. Det är väl för tidigt att säga om TechEq och liknande initiativ kan göra skillnad, men jag tycker det känns som att många på senare tid börjat uppmärksamma problemet och agera för att förändra situationen. Många bra communities för tjejer som vill koda etc. Hoppas att det är långsiktigt.

/Katarina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *