Hittade den här! Måste vara 'the soundtrack of my life' :)

Hittade den här! Måste vara ‘the soundtrack of my life’ :)

För ett år och några månader sedan skrev jag ett inlägg om hur jobbigt det kändes att närma sig slutet av utbildningen – att jag förväntades kunna saker och förklara i jobbintervjuer varför just jag var så himla bra att de borde anställa mig. Nog har jag fortfarande svårt att predika om min egen excellens, men herregud vad läget är annorlunda nu än för ett år sedan! Trots att det faktiskt bara är en månad kvar tills jag är klar med mitt exjobb, och officiellt får titulera mig ingenjör, och trots att jag inte alls vet vad jag vill “bli när jag blir stor”, så är jag kolugn. Det känns faktiskt helt fantastiskt. Jag tror att det är för att det senaste årets händelser har gjort att jag kommit fram till några insikter:

1. Jag kan jobba med nästan vad jag vill, i vilken branch som helst, var som helst i världen. Varför? Jag har en sjukt bra, sjukt bred utbildning i baken. Problemlösare och folk som har “mattetänket” efterfrågas överallt.

2. Jag behöver aldrig bestämma mig för vad jag ska “bli när jag blir stor”. Jag kan göra vad jag känner för nu, och vill jag göra något annat om fem år så är det fritt fram att byta! Jag kan fortsätta följa min nyfikenhet, och just det gör mig faktiskt otroligt glad!

3. Jag måste inte kunna allt nu. Jag behöver inte stämma in till 100% på en jobbannons. Jag kan lära mig. Det är en så bra grej med ingenjörsutbildningen: man lär sig att lära sig!

4. Om man vågar och anstränger sig så går det bra. Man kan inte gå och vänta på de perfekta förutsättningarna. Vill du sätta igång ett eget projekt? Kör! Vill du flytta utomlands? Gör det! Kanske doktorera? Det är ingen som stoppar dig! Om du jobbar hårt för det så går det oftast bra, och går det dåligt så är det inte hela världen. Jag hörde att 90% av de företag som startas i Silicon Valley konkar. Då lär man sig av det, och startar ett nytt!

Det som kanske sammanfattar allt detta, som jag inte hade insett för ett år sen och som många av er tjejer där ute behöver höra: Ni klarar mer än vad ni tror! Mycket mer! 

Testa vetja! Testa göra något du är osäker på. Då har du ett bevis på det sen, något att luta dig mot och tänka “Ja men jag klarade ju det där, då klarar jag nog det här också”.

Jag har ju faktiskt klarat av att leda Womengineer och allt vad det innebär, med att rekrytera bloggare, bygga partnerskap, utveckla hemsidan, starta ideell förening, och ta initiativ till  det ganska stora projektet “Introduce a Girl to Engineering day“. Inget av det hade jag gjort innan, men det har gått bra, och det var sjukt skönt att ha det i ryggen i torsdags när jag satt i en jobbintervju och försökte övertala killen mittemot mig att han borde antälla mig, att jag klarar det här jobbet, trots att jag aldrig gjort något liknande förut.


2 Comments

Sofster · February 16, 2014 at 7:25 pm

Grymma insikter! Jag snor dom rakt av :)

Emelie · February 16, 2014 at 9:26 pm

Helt rätt! Så bra skrivet. Tummen upp för dig världens bästa Katarina :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *