Doktorshatt som tilldelas en nydisputerad doktor.

Doktorshatt som tilldelas en nydisputerad doktor.

Att doktorera är för mig något ganska coolt. Det är ett steg närmare att bli en professor och det innebär att du verkligen får syssla med det som du tycker är roligt. Du kommer bli experten inom ett område, få undervisa i de ämnen du älskar och till på köpet få en fin doktorshatt när dina doktorandstudier är avslutade.

För mig skulle nog det optimala vara att doktorera inom ledarskap, undervisa i matte och läsa kurser i juridik. För jag tycker förvisso matte är otroligt roligt, men jag vill nog inte bara hålla på det hela dagarna. Dock tror jag inte riktigt universitetsledningen skulle uppskatta det upplägget…

Det vanligaste om du doktorerar efter en teknisk utbildning är att du doktorerar inom just teknik. Tänk dig att forska inom mekanik, beräkningsvetenskap eller hållfasthetslära hela dagarna. För mig låter inte det här som världens drömjobb, även om jag vet att det finns andra som inget önskar hellre.

Men det som jag insåg dagarna innan jul efter en hel termin full med entreprenörskap, juridik, ekonomi, ledarskap och organisationsteorier var att jag inte måste doktorera inom teknik, utan att det finns massor andra spännande ämnen där de också behöver ingenjörer! Dessutom finns det massor andra alternativ om du som mig, egentligen vill ut i industrin men samtidigt älskar att läsa böcker, fördjupa mig i teorier och skriva rapporter. Du kan till exempel bli industridoktorand, vilket innebär att du är anställd på ett företag och bedriver forskning mot universitetet samtidigt.  Lite som att få det bästa av två världar.

Eller så får jag hitta ett jobb där det går att kombinera dess sidor. Fast då blir man ju klart ingen doktorand på riktigt, och får en sån där fin doktorshatt. Å andra sidan har man mer valfrihet och ofta högre lön.

Det tål nog att tänkas på det här en stund till.

/ Hannah


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *