“OM MAN VAR DUKTIG KUNDE MAN ÅKA PÅ MATTE OS I F.D. SOVJET UNIONEN”

Hej Vesna! Hur ser en helt vanlig dag ut i ditt liv?
Eftersom jag jobbar som teamledare är det oftast en massa arbetsmöten med olika projektledare, teamledare, chefer och med det egna teamet. Eftersom ABB är ett globalt företag gör att jag har regelbundna möten med vårt team i Indien. Det är väldigt mycket koordinering, planering och uppföljning samt en massa tekniska frågor och beslut som behöver fattas.

Vad var det som gjorde att du blev ingenjör?
Jag har varit duktig på matte och fysik redan i grundskolan och började tidigt tävla i dessa ämnen. Det var vanligt i f.d. Jugoslavien, varifrån jag kommer. Om man var riktigt duktig kunde man till och med åka på Matte OS i f.d. Sovjetunionen. Men jag kom aldrig så långt. Däremot att börja läsa till ingenjör efter gymnasiet var ett naturligt val för mig.

Du som har barn själv. Känner du själv något ansvar för att de ska bli bra i matte och fysik, eller överlämnar du det åt den svenska skolan?
Ja, jag hjälper till med läxor och jag har pratat med deras lärare också, så båda söner har matteböcker ett årskurs högre än de annars skulle haft. De brukar även få extra uppgifter. Framför allt har de blivit tryggade när jag berättade om att jag hade tävlat i matte och fysik. Kan vara tips till skolan att införa någon slags tävlingar i matte och fysik.

Vilket var dina favoritämne i gymnasiet?
Matte och fysik!

När var du riktigt arg senast?
Jag blir arg när jag ser orättvisor. Speciellt när det gäller barn och jämställdhet frågor.

När var du riktigt glad senast?
Mina barn är det som gör mig mest glad, senast var det i fredags när vi hade familjemyskväll, spelade UNO och tittade på Idol.

Vilket är ditt favorit YouTube-klipp och varför?
2CELLOS Smooth Criminal. För att 2CELLOS har gjort något nytt, innovativt, överraskat mig och jag älskar Michael Jackson.

Nämn en produkt du inte kan leva utan.
Internet!

Tack!

[Intervjun skapades den 9 December, 2013]


1 Comment

Om man var duktig kunde man åka på Matte-OS i f.d. Sovjet Unionen · januari 21, 2014 at 12:50 e m

[…] säger Vesna Ramic, ingenjör i Elektroteknik, som just nu arbetar på ABB. Visst har uppväxten präglat henne och […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.