“JAG HAR HELA VÄRLDEN SOM ARBETSFÄLT”

Var jobbar du just nu?
Jag jobbar på Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång på vibration och akustikavdelningen.

Hur kommer det sig att du hamnade där?
Jag blev arbetslös 2004 och sökte många jobb runt om i Sverige. Till slut nappade Siemens på min akustiska bakgrund och de kunde erbjuda ett väldigt intressant jobb. Allt slutade med att jag började där hösten 2005.

Du reser ganska mycket i ditt jobb, berätta!
Jag reser till och från ganska mycket, det beror på vilka projekt som vi levererar. Hittills har jag varit i Ryssland, Vitryssland, Kina, Bulgarien, Ungern, Tyskland, England, mfl. Resorna sträcker sig allt ifrån någon dag till några veckor. Anledningen till resorna är för det mesta att jag ska göra ljudmätningar eller ha möten med kunder eller underleverantörer. Jag har egentligen hela världen som arbetsfält, så att jag har besökt just dessa länder är mera en slump.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det roligaste med mitt jobb är blandningen mellan de olika arbetsuppgifterna och blandningen mellan att arbeta hemma på kontoret och att resa. Jag gör beräkningar, utredningar, felorsaksanalyser, mätningar, designar ljudkrav på olika komponenter och skriver rapporter samt är med på olika möten.

Har valet att bli ingenjör alltid varit självklart för dig?
Att bli ingenjör var inte ett självklart val. Jag har velat mellan teknik och humaniora, men till slut hittade jag ett sätt att kombinera dessa två och nu har jag en ”master” i både maskinteknik och engelska.

Dessutom är språkkunskaper väldigt nödvändiga eftersom våra kunder som regel inte är svenska. Jag skulle nog egentligen behöva kunna både spanska, tyska och en hel del andra språk också ibland.

Vad gör du på fritiden?
På fritiden umgås jag med min familj, mina nära och kära, tar hundpromenader, rider, läser och tränar en del.

Och slutligen, hur är det att bo i Finspång?
För mig är det toppen att bo i en liten ort som Finspång. Jag har mycket nära till både jobbet och naturen och det betyder väldigt mycket för mig. Eftersom jag reser en del så får jag impulser från övriga världen genom jobbet och då känns det väldigt skönt att få komma hem till en plats med lugn och ro i vardagen. Vi har dessutom nära till två olika flygplatser, vi flyger ofta från Norrköping eller Linköping, vilket för oss i Finspång är väldigt praktiskt.

Tack!

[Intervjun skapades den 21 November, 2013]


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.