“VÅGA PRÖVA NYA UTMANINGAR!”

Hej Maria! När bestämde du dig för att bli ingenjör? Och varför?
Jag vet faktiskt inte riktigt när jag bestämde mig att bli ingenjör. Under högstadiet och gymnasiet var jag mycket intresserad av fysik så det var ganska självklart att det skulle bli en fysikutbildning. Att det sen blev en ingenjörsutbildning var nog delvis en slump.

Teknisk fysik var en ganska ny utbildning i Umeå
den tiden och det verkade nog spännande, men jag tror inte jag riktigt hade en bra bild om vad det innebär att bli ingenjör. Jag tror det var en motiverande gymnasielärare i fysik som peppade mig att välja civilingenjörsutbildningen.

Vad jobbar du med du idag?
Jag jobbar idag som forskare, eller lektor som det heter, i rymdfysik vid Umeå universitet. Jag är också programansvarig för det program jag gick en gång som student, det vill säga Teknisk fysik i Umeå.

Hur ser en vanlig dag ut på Teknisk Fysik?
En vanlig dag på programmet är alltid något nytt. Det kan vara studenter eller blivande studenter som har frågor som jag svarar på, det kan vara strategiska diskussioner och beslut om utbildningen, det kan vara arbete med analys av kurser och utbildningen som helhet.

I Umeå har vi tre studenter som jobbar deltid tillsammans med mig och andra i programledningen. De har ansvar för olika frågor, som utbildningskvalitet, samverkan och IT-frågor. En del av min tid används förstås till att handleda och leda dem i sitt arbete.

Vad är det som utmärker Teknisk Fysik i Umeå?
Teknisk fysik i Umeå är känd för att ha nöjda studenter. En sak som utmärker Teknisk fysik i Umeå är den nära kontakten mellan studenter, lärare och programledning. Det är alltid lätt för studenterna att knacka på kontoret hos olika lärare och fråga om saker från kurserna.

Det är inte så många studenter i varje klass så lärarna hinner med att ta sig tid för alla studenterna. Studenterna uppskattar verkligen att lärarna har tid för dem. Dessutom så tror jag att våra lärare har förstått hur positivt det är att ha en bra kontakt med studenterna – det gör det både enklare och roligare att undervisa en klass där man känner studenterna.

Sedan tror jag att studenterna spelar en ovärderlig roll för programmets utveckling. Jag tror inte vi ljuger om vi säger att mycket av den goda utvecklingen som skett på programmet sen 1988 då det startade har initierats av studenter. Den goda kontakten mellan studenter och programledning gör att det är lätt för programledningen att snappa upp bra idéer från studenterna samt upptäcka problem i god tid.

Jag skulle också vilja påstå att Teknsik fysik i Umeå är ganska speciellt på grund av den stora valbarheten bland kurser på programmet. Vi vågar nog påstå att vi är det ”mest valbara” Teknisk fysik i Sverige. Som student kan man välja och vraka bland olika fördjupningskurser ur programmets profiler och kombinera en personlig, unik inriktning.

Att Campus i Umeå är samlat till ett litet område gör det också enkelt för studenterna att kombinera sin utbildning. Det är inte heller ovanligt att teknisk fysikstudenter läser en eller två terminer utomlands.

Avslutningsvis måste jag ju också nämna att vi inte verkar vara ensamma om att tycka att Teknisk fysik i Umeå är en riktigt bra utbildning. I den nyligen genomförda nationella utvärderingen av Sveriges ingenjörsutbildningar och deras examen så fick Teknisk fysik vid Umeå universitet det allra högsta betyget. Vi var dessutom ensam bland alla Teknisk fysikutbildningar om att få det högsta betyget!

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med jobbet är att det hela tiden är utmanande och jag krävs vara kreativ för att lösa de problem som uppstår. Dessutom är det flexibelt!

Har du något drömjobb?
Något konkret drömjobb har jag nog inte, men jag trivs där det händer mycket och där jag utmanas med nya problem och frågeställningar hela tiden.

Vad skulle du säga till dig själv när du studerade på gymnasiet?
Våga prova nya utmaningar! Våg ta plats och ta för dig av de möjligheter som finns att utvecklas som student, som blivande ingenjör och som person.

Har du några tips till tjejer som funderar på att läsa ingenjör och kanske Teknisk Fysik?
Jag tror jag skulle tipsa dem samma sak som jag skulle ha tipsat mig själv: Våga prova nya utmaningar! Våg ta plats och ta för dig av de möjligheter som finns att utvecklas som student, som blivande ingenjör och som person.

Avslutningsvis, vem är din största förebild?
Oj, vet inte om jag riktigt har någon förebild. Något som jag tycker saknas i samhället är dock ett utbud av kvinnliga förebilder. Jag tänker då på kvinnor som har gjort spännande och bra karriärer inom akademien och inom näringslivet, både i Sverige och i resten av världen. Det är tyvärr inte så ofta de kvinnliga förebilderna lyfts fram, och det tycker jag är synd.

Tack!

[Intervjun skapades den 14 November, 2013]


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.