“JAG ARBETAR MED ATT UTVECKLA LEDNINGSSYSTEM FÖR MILITÄRA ÄNDAMÅL I LAND, LUFT OCH MARINDOMÄNER”

Hej Inga! Du arbetar på Saab. Vad är det bästa med att arbeta på ett industriföretag?
Att vara med och ta fram produkter och lösningar från ax till limpa. Just våra används till att göra världen säkrare, med bättre koll på läget runtomkring som gör att man fatta klokare beslut.

Vad tillverkar ni i er avdelning?
Vi jobbar med att utveckla och producera ledningssystem för militära ändamål i land, luft och marindomänen. Det är system som hjälper användaren med lägesbild och beslutsstöd, eller hur man ska agera utifrån den aktuella situationen.

Vad för annan typ av teknik inspirerar dig i vardagen?
Gröngölingsboken i fickan är ju verklighet idag, med all tillgänglig information några knapptryckningar bort, vart jag än befinner mig.

Varför tror du att färre och färre ungdomar söker sig till tekniska studier?
Mycket fokus i media ligger på andra typer av yrken och jag tror inte att många ungdomar idag förstår vilka fantastiskt roliga jobb man kan få som ingenjör. Här är TV-programmet ”Felix stör en ingenjör” ett bra undantag men det räcker inte på långa vägar. Jag tror också att det ligger ett slags nörd- eller oglamoröst skimmer kring ingenjörsyrket som jag skulle vilja tvätta bort.

Tyckte du om matte på gymnasiet?
Ja, jag har alltid gillat matte, även om det på högstadiet på 70-talet inte var speciellt tufft att gilla och vara bra på matte, speciellt inte som tjej. Där tycker jag märka en annan inställning idag, i alla fall som jag upplever det genom mina söner.

Om du mötte dig själv (igen) när du var 15 år – vad skulle du sagt till dig själv då?
Go, girl go ! Gör det du tycker är roligt och rätt och tänk inte så mycket vad andra tycker. Använd hjärta och hjärna och kör på! Tänk på att vi alla har olika förmåga och kvaliteter, det viktiga är att använda dem på ett sätt som gör att man utvecklas.

Avslutningsvis, vad gör dig riktigt glad? och vad gör dig riktigt ledsen?
Glad: När jag får ett skönt flyt i en uppgift tillsammans med andra, kan vara både på jobbet och hemma. Det är så otroligt roligt att känna att man kommer framåt, till något bättre och ser ett resultat och vet att WOW – det här har vi åstadkommit.
Ledsen: När människor inte beter sig på ett schysst sätt, är elaka och orättvisa mot varandra. Då blir jag ledsen även om det inte drabbar mig själv.


Tack!

[Intervjun skapades den 6 November, 2013]


2 Comments

Göran Backlund · november 12, 2013 at 9:35 f m

Bra intervju, Inga! Kul att läsa den för du svarar så bra.

”Jag tror inte att många ungdomar idag förstår vilka fantastiskt roliga jobb man kan få som ingenjör” · november 7, 2013 at 2:34 e m

[…] Läs hela intervjun med Inga här! […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.