“DET ÄR GENOM ATT MISSLYCKATS MAN LÄR SIG EFFEKTIVAST”

Hej Lena! Hur ser en vanlig dag ut för dig?
En vanlig dag finns knappt! Det blir alltid ett jämkande mellan mina två uppdrags behov. En slumpmässigt vald dag i förra veckan började på GKN Aerospace med ett snabbt sammankallat möte där ett team vände och vred på en frågeställning om hur vi effektivast hanterar konstruktionsorganisationens behov av att godkänna vissa förändringar av en tillverkningsprocess.

Efter lunch förflyttade jag mig till hemstaden för att ha ett möte med kommunens demokratiberedning. Innan kvällens partigruppmöte klämde jag dessutom in ett utvecklingssamtal med ett av barnen!

Vad gör man som kvalitetsledare?
Som kvalitetsingenjör arbetar jag med att standardisera och effektivisera företagets interna arbetssätt. Jag tittar på hur våra arbetssätt är beskrivna, och hur de fungerar i verkligheten. Vid behov initieras och drivs förbättringar.

Vad läste du på universitetet? I vilken stad?
Jag läste teknisk fysik i Uppsala, kompletterat med lite strökurser i franska, miljövård, juridik m.m.

Vad är det första minnet du har från universitetet?
Det första minnet jag har är från första dagens övning när alla nya elever skulle ställa sig i bokstavsordning framför Teknikum – efter förnamnen såklart!

Vilket är ditt drömjobb om du fick välja fritt?
Ett drömjobb skulle vara att få kombinera mina lärdomar som politiker med mina kunskaper om processer och syn på ansvar från flygindustrin och kunna förändra sätten man arbetar på inom offentlig sektor. Jag har en känsla av att många tjänstemän är alltför fokuserade på att inte göra fel istället för att våga utmana och istället göra det som är bäst.

Vilka är dina kvinnliga förebilder?
Jag har många kvinnor som förebilder. Ska jag lyfta någon särskilt så blir det min mormor som hade förmågan att alltid se det som är viktigt på riktigt.

Om du träffade på dig själv i slutet av gymnasiet, vad skulle du vilja ge för råd till dig själv?
Om jag träffade mig själv från slutet av gymnasiet så skulle jag säga att det är viktigt att prioritera att ha roligt. Det är bra att utmana sig själv att kliva ut ur trygghetszonen ibland och våga nya saker och att våga ställa sig i nya situationer frivilligt. Om man funderar igenom vad det värsta som kan hända så sätter man ofta saker och ting i sitt sammanhang. Och det är genom att misslyckas man lär sig effektivast!

Tack!

[Intervjun skapades den 25 oktober, 2013]