Under nollningsperioden var jag klassföreståndare för en av klasserna som precis påbörjat tekniskt basår här på Campus Norrköping. En ständigt återkommande fråga från studenterna var:

“Måste jag gå på det där, är det viktigt?”

Nej man “måste” ingenting. Plugga på högskolan är frivilligt och ingen kommer kontrollera om du är närvarande eller inte. Nu tänker jag gå från lördagsgodis och alpresor till att morsa lite:

Frihet under ansvar är fantastiskt men farligt.

Hur mycket jag än älskar min utbildning så har jag en tendens att skjuta upp saker. Ligger det i människans natur? I förväg tänker man:

“YES, en schemafri dag, jag kommer hinna massor”

Och så kommer den där dagen, klockan blir eftermiddag och du har bara slösurfat i cirklar på dina sociala medier och knappt hunnit äta frukost.

Ännu värre är det när tentaperioden smyger sig på. Det blir plötsligt mycket viktigare att grundligt städa skåp man aldrig öppnar, sortera solglasögon och indexera bilder från 2006 än att plugga.

bild

Kan hända att jag äger lite fler solglasögon än vad som anses “normalt”…

Jag brukar försöka tänka att:

Plugga är mitt jobb.
CSN ger mig lön.
Skolan är mitt kontor.

Det är rätt logiskt när man tänker efter. Missköter man som student sitt “jobb” och inte klarar sina kurser drar CSN in “lönen”. Efter avslutad utbildning går man vidare och söker ett nytt jobb.

Få människor har en så pass liberal arbetsgivare att man får lov att sortera sina solglassögon på arbetstid – då kan inte jag heller göra det. En väldigt bra taktik är att gå till skolan fast det inte är något schemalagt. Då får man saker gjorda. Jag försöker vara i skolan åtminstone 8-17, måndag till fredag. Ibland skolvägrar jag dock och unnar mig en slappis-dag.

Summerat så har vi studenter kanske världens bästa jobb. Vi får arbeta inom de områden som intresserar oss. Våra kollegor är oftast våra bästa kompisar. Våra personalfester är bäst . Vi har också väldigt mycket “semester” i och med de långa loven.

Så skaffa dig världens bästa jobb, bli student!

Trevlig Helg
//CEO of myself

Lite stress, anmälan till vårens utbildningar stänger 15 oktober!

(Ps. man får inte så mycket lön… men massor av trevliga rabatter)


3 Comments

Emelie · October 12, 2013 at 8:05 am

Haha, jag känner igen mig så mycket i det där!

YOLO och FOMO · October 14, 2013 at 1:48 pm

[…] ni på SVT idag? De sänder live från Industridagen i Göteborg. Jag pluggar hemma, ja en sån dag, räknar Termodynamik i träningskläder och myser runt. Produktiv dag faktiskt! Jag kom på den […]

”Hej, Jag heter Sofie och jag skulle vilja säga upp lägenhet, wifi, gym, el …. livet” · October 2, 2014 at 8:09 pm

[…] helt plötsligt en super spotlight som lyser en rakt i ansiktet. Det känns dock okej, jag äger 60 par solglasögon så jag överlever. Jag är till och med exalterad. Med det är med visst vemod jag sakta inser att […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *