Foto: Jon Nyström

Foto: Elina Josefsson

I somras läste jag en artikel med rubriken “Behandla dig själv som du skulle behandla en god vän” där de uppmuntrar oss att ge samma kärlek, medkänsla och respekt till oss själva som vi ger till andra i våra liv.

Behandla dig själv som du skulle behandla en god vän, med uppmuntran, förståelse, empati, tålamod och vänlighet, säger Kristin Neff

Det här betyder att om jag diskar hemma hos mig själv ska jag ge mig själv uppskattning för det (precis som jag skulle gjort om det varit en god vän som hjälpt till) istället för känna mig misslyckad över att badrummet fortfarande inte är städat. Om du vaknar på morgonen med risigt hår och ingenting i garderoben verkar passa – hur skulle du ha sagt till din bästa kompis? Du hade antagligen uppmuntrat henne, hjälpt henne att göra en snygg fläta och ta fram en tjocktröja till henne som hon trivs i. Talat om att det inte är hela världen och börjat prata om andra saker.

Ibland tror jag att den där självdistansen blandat med positiva ord som vi ofta använder till våra nära och kära, är otroligt bra. Vi ser saker lite mer utifrån, vi inser att det inte är hela världen om du kommer försent till skolan en timme eller somnar på föreläsningen. Vi har helt enkelt mer överseende och om vi behandlade oss själva på samma sätt skulle vi nog många gånger må mycket bättre.

Och om det trots allt inte hjälper den där morgonen när du provat igenom hela garderoben utan att hitta något som passar, då rekommenderar jag att du ringer en god vän. För det är ju ändå det de är till för.

/ Hannah


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *