juridik

Innan ni börjar läsa kanske ni undrar vad juridik har med ingenjörer att göra. Jag undrade precis samma sak innan vår kurs i Immaterialrätt och affärsjuridik började nu i veckan. Och jag insåg att juridik har med oss alla att göra.

Varje dag sluts avtal och beslut tas. Vi upprättar villkor och vi tar för givet att det är öppet köp när vi handlar i affärer. Vi antar att det krävs en skriftlig påskrift för att avtal ska börja gälla och vi tycker lagboken ser skrämmande tjock ut även fast vi aldrig tagit i en.

Det jag lärde mig på min första juridik-lektion var att ingenting är svart och vitt. De flesta av oss som läser kursen är ingenjörer i botten och resten är oavsett inte jurister. Och efter fyra timmars diskussioner, argumentationer och noggrannt genomlästa paragrafer säger läraren till oss:

Juridik är inte som matte, det finns inte ett rätt svar.

Och när klockan slår fem är jag mer slut än jag varit på länge. Jag är inte van att läsa lagtexter och att argumentera emot halva klassen. Och jag är definitivt inte van vid att det inte finns ett rätt svar i slutändan.

När jag kommer hem sätter jag framför datorn och tittar på Suits, och jag drömmer om att jag också ska bli en cool advokat med snygga kläder och som kan lagboken utan och innan. Men innan jag somnar slår det mig, att det är ju faktiskt ingenjör jag ska bli.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *