EOD2013-A_web2Har ni firat Overshoot day idag? Förhoppningsvis inte med några nya inköp eller en extra runda med bilen. Overshoot day är den dag på året när vi har använt jordens resurser för resterande året. Vi har alltså, fram till den 20 Augusti tillsammans använt jordens resurser för resterande dagar fram till 31 December 2013. Ungefär som om vi skulle ha gjort slut på hela årslönen idag, med fyra månader kvar att leva!

Tänk efter en extra gång innan du slänger sopor (källsortera mera!) eller tar bilen (åk kollektivt!), tillsammans är vi många som kan förändra! Vi bryter ned jorden på många olika sätt när vi konsumerar och framförallt använder de fossila bränslena som finns lagrade, när vi konsumerar för mycket (som vi gör idag!) bryter vi ned jorden fortare än den hinner recovra vilket gör att vi lever på framtidens resurser. När vi efter idag fortsätter leva på samma sätt som vi levt tidigare i år använder vi de resurser som vi skulle ha använt nästa år, alltså lever vi på framtiden. Vi konsumerar mer än jorden klarar av att producera och det krävs inte rocket science för att räkna ut att den ekvationen inte går ihop i all evighet.

SVD uppmärksammar Overshoot day HÄR och vill du läsa mer om de spår vi lämnar, så kallade global footprints, läs vidare på Global Footprint Network. 

Vi måste gå från fossila till förnybara lösningar..

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *