Jag tänkte tipsa om ett sommarprat som jag fastnade lite extra för. Som jag, även om jag inte alls är i närheten av hennes kunskapsnivå, ändå tyckte att jag kunde relatera till lite mer än vad jag kan med till exempel diverse artister som sommarpratar.

Det var sommarpratet av Katarina Gospic. På P1’s hemsida står följande beskrivning av henne;

“Skrev ifjol den populärvetenskapliga boken Välj rätt! En guide till bra beslut som handlar om vad som händer i hjärnan när vi fattar beslut. Vill implementera kunskap om hjärnan i näringslivet och samhället i syfte att främja hälsa, välmående och prestation. Är utbildad läkare, fysiolog och filosofie doktor i medicin samt driver egna konsultföretaget Brainbow Labs. Menar att om vi vet hur hjärnan och kroppen fungerar kan vi styra våra beslut, oss själva och världen i önskad riktning. Blev i år nummer två på Expressens lista över årets kvinnor.”

Några av de saker som jag tyckte var extra intressanta med hennes sommarprat var då hon pratade om att hennes hjärna inte var något mer speciell än någon annans. Hon hade bara tränat den mycket under lång tid. Hon gjorde även liknelsen med att Anja Pärson ju inte heller hon föddes med alla sina benmuskler. Utan att hjärnan är precis som muskler något som måste tränas upp för att bli “stark”.

Hon pratar också om att hennes resa inte har varit spikrak utan att även hon har drabbats av “åskoväder”, som hon kallar sina motgångar. Det tycker jag är viktigt att komma ihåg då det är något som drabbar alla. Sedan handlar det om hur man tar tag i och hanterar motgångarna när de väl inträffar.

Ytterligare en del som jag tyckte var intressant var då hon pratade om hur viktigt det är att se att ens ansträgningar hänger ihop med belöning. För mig handlar det ofta om att jag ser att den tid jag lägger ner på att studera först och främst ökar mina chanser att klara av kurserna och sedan även att alla kurser jag läser också leder mig mot den stora belöningen att en dag få ha min examen.

Det fanns alltså flera intressanta delar i hennes sommarprat och jag tycker helt klart den är värt att lyssna på!


2 Comments

Emelie · July 12, 2013 at 3:02 pm

Filip Hamma och Peter Wolodarski är också riktigt bra!

Michaela · July 16, 2013 at 9:29 pm

Emelie; Visst är de! Finns så många bra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *