“VI DANSADE I EN KORRIDOR HELA NATTEN OCH KOM FÖRSENT TILL FÖRELÄSNINGEN 10.15 FÖR ATT VI INTE FESTAT KLART ÄN”

Vilket är ditt bästa minne från studenttiden?
Kanske efterfesten när jag jobbat i köket på en föreningsfest. Vi tog med oss en stereo, dansade i en korridor med lektionssalar hela natten och kom för sent till föreläsningen 10.15 på morgonen för att vi inte festat klart än. På nio-rasten tog vi med överbliven mat från sittningen och bjöd våra förstaårsstudenter på en extra frukost utanför deras föreläsningssal. Vi var faktiskt helt nyktra hela tiden, även om ingen trodde på oss när vi sa det.

Skulle du rekommendera Uppsala som studentstad?
Absolut! Jag kan inte tänka mig nån bättre. Studentlivet här slår alla andra städer jag varit i, och det finns jättemycket annat att göra i form av sport, kultur, samhällsengagemang och olika intresseföreningar. Det är väldigt lätt att lära känna nya människor. Dessutom är det cykelavstånd till allt!

När du var liten, vilket var ditt drömjobb?
Jag ville bli konditor och ha ett eget café. På somrarna skulle jag turnera runt som trapetskonstnär med min cirkus. Sen sansade jag mig lite och bestämde mig för att bli konstnär istället, men mina föräldrar vägrade skriva under mitt gymnasieval om jag inte valde nåt som de trodde att jag kunde leva på.

Naturvetenskap var det jag tyckte näst bäst om, så det blev naturprogrammet. Jag trivs dock otroligt bra, och hade jag vetat när jag var liten att man kunde jobba med sånt jag gör nu så hade det varit mitt drömjobb redan då.

Just nu doktorerar du på Uppsala Universitet. Hur känns det?
Det är, som sagt, mitt verkliga drömjobb. Jag hade svurit dyrt och heligt att jag aldrig skulle doktorera, men efter ett år ute i industrin slog det mig att det kanske kunde vara ett alternativ om jag fick forska på nånting kul, och nu är jag jätteglad att jag gav det en chans. Att doktorera inom nånting teknikrelaterat är absolut ett riktigt jobb. Jag tror dock att man ska göra det för att man verkligen gillar sitt ämne och inte bara som ett karriärsteg. Det är ju faktiskt en femårig utbildning, och man måste vara motiverad för att orka, precis som med en civilingenjörsutbildning.

Vad vill du göra efter att du doktorerat?
Jag vill fortsätta jobba inom mitt forskningsområde, alltså datoriserad bildbehandling. Från början tänkte jag att jag skulle tillbaka ut i industrin, vilket det finns jättebra möjligheter till, men nu har jag börjat trivas inom akademin. Som doktorand jobbar man delvis med undervisning, vilket jag älskar, och jag skulle gärna vilja fortsätta med det på nåt sätt. Samtidigt vill jag såklart jobba med forskning och utveckling, som jag är utbildad för. Jag har minst två år kvar tills jag disputerar, så jag kan vela ett tag till.

Har du något tips till gymnasietjejer som vill läsa till ingenjör?
Gör det! Om man är intresserad av ett teknikämne så finns det ingen vettig anledning att låta bli.

Tack!

[Intervjun skapades den 1 juli, 2013]


1 Comment

Vad vill jag jobba med? · november 6, 2013 at 9:09 e m

[…] var man vill jobba. Vill jag jobba som konsult eller trainee? Med miljöfrågor eller energi? Som doktorand eller starta […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.