“JAG VILLE RÄDDA VÄRLDEN, OCH DET VILL JAG NOG FORTFARANDE”

Hej Cecilia! Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag har många olika saker för mig och kan styra mina arbetsuppgifter ganska mycket vilket förstås är en av fördelarna med att vara universitetsanställd. Eftersom jag undervisar halvtid lägger jag mycket tid på det. Jag undervisar huvudsakligen i termodynamik och energirelaterade kurser.

Den tid jag inte undervisar forskar jag. Jag har en doktorand och en disputerad forskare som jobbar på samma projekt som jag, och dessutom har vi ibland exjobbare eller utbytesstudenter, framför allt från Frankrike som vi samarbetar mycket med.

Huvudsakligen är vi experimentalister vilket innebär att vi håller på med detektorutveckling och optimerar metoder för mätningar av kärnreaktioner. Detta gör vi i ett eget lab, på Ångström i Uppsala. Dessutom jobbar vi mycket med dataanalys och datorsimuleringar i Linux-miljö. Därför sitter jag ganska mycket vid min dator och skriver små script i C++ för att styra simuleringar och analysprogram.

När bestämde du dig för att du ville bli ingenjör?
Någon gång i slutet på gymnasiet. Jag gick naturveteskaplig linje och var intresserad av matte och fysik, men även biologi som jag också läst en del. Jag ville bli ingenjör för att jag hade en tydlig vision att teknik kan lösa många av väldens miljö- och rättviseproblem. Jag ville ”rädda världen” kan man säga och det vill jag gärna fortfarande.

Vilka är dina kvinnliga förebilder?
Svår fråga! Jag vet inte om jag har så många kvinnliga förebilder, men jag kommer att tänka på de tidiga pionjärerna inom fysik och högre utbildning i Sverige. Jag läste idé- och lärdomshistoria när jag hade studieuppehåll från teknisk fysik, och stötte på en del svenska kvinnliga föregångare inom fysik; Anna Bergman, Gulli Petrini och Eva von Bahr och Eva Ramstedt. De blev aldrig så kända någon av dem, och nådde inga höga poster men fick kämpa hårt för att överhuvudtaget accepteras som studenter, forskare och kollegor. Jag brukar ibland kan tänka på hur de hade det.

Just nu forskar du i tillämpad kärnfysik. Vad innebär det?
Tillämpad kärnfysik handlar förstås om tillämpningar av kärnfysik. Många tänker direkt på kärnkraft när de hör det, och några på vår avdelning sysslar med reaktorer och bränsle samt kärnämneskontroll.

Tillämpad kärnfysik kan också vara fusionsforskning eller isotopfysik. Detta kan vara metoder för åldersbestämning med 14C och andra isotoper eller spårning av isotoper i biologiska kretslopp eller som markörer för föroreningar. Förutom detta håller vi på avdelningen på med medicinska tillämpningar av främst neutronbestrålning vilket är nära kopplat till dosimetri och med elektronikkomponenters respons på strålning.

Jag själv håller på med kärnreaktioner som har betydelse för medicinska tillämpninga. Till exempel gillar jag att se hur sannolikt det är att det bildas joniserande partiklar när ämnen i kroppen utsätts för neutroner.

Vad är det absolut bästa med ditt jobb?
Variationen i jobbet och friheten att forma sin egen verksamhet!

Sedan tycker jag att mötet med studenter tillhör det roligaste med jobbet. Det är väldigt givande och trevligt att ha med studenterna att göra. Tvärt emot vad många universitetslärare i media verkar anse, så tycker jag att dagens studenter är duktiga, arbetsamma och väldigt seriösa. Jag tror inte att jag var lika hårt arbetande som många av de studenter jag möter idag. I allmänhet gör de ett utmärkt jobb trots dåligt villkor för studielån vilket innebär att många måste jobba extra för sin försörjning.

Om du träffade på dig själv i slutet av gymnasiet, vad skulle du vilja ge för råd till dig själv?
Att välja efter intresse och tro på att allt är möjligt. Man måste inte välja mellan teknik och humaniora utan jag tror att människor som har båda perspektiven behövs. Teknikutveckling måste vila på etiska och moraliska ställningstaganden och ingenjörer måste kunna skriva och uttrycka sig.

Självklart ska man engagera sig i studentlivet; det är både givande och roligt. Jag träffade min man på Norrlands Nation. Sedan skulle jag rekommendera utbytesstudier utomlands. Det är något jag själv aldrig gjorde och det ångrar jag lite idag.

Har du några roliga planer för semestern?
Jag ska åka till England med familjen; man och två barn. Vi ska till London och sedan har vi hyrt ett hus i sydöstra England en vecka. Det blir mycket muséer, normandiska borgar och romerska ruiner. Och så gott öl, steak and guiness pie, ångtåg och robotdinosaurier. Natural History Museum i London har sådana. Jag är en riktig anglofil. Det är tionde gången på semester i Storbritannien. Det kommer att bli toppen!

Tack!

[Intervjun skapades den 1 juli, 2013]


2 Comments

Vem är din förebild? · juli 15, 2013 at 7:11 e m

[…] fanns. Här på sidan har det precis kommit upp två nya intervjuer med kvinnliga ingenjörer, Cecilia Gustavsson och Elisabeth […]

Jag ville rädda världen, och det vill jag nog fortfarande · augusti 14, 2013 at 7:38 f m

[…] vi livshistorier som skildrar varför olika ingenjörer har valt den väg de gjort. Såhär säger Cecilia Gustavsson om varför hon bestämde sig för att bli […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.