techna-2

Följande inlägg publicerades Uppsala teknolog- och naturvetarkårs tidning Techna, Nr 2013-1, skrivet av mig, Hannah Lundström.

Alla ingenjörsutbildningar börjar på hösten och för varje program finns det en studieplan som är noga uträknad för när du ska läsa de olika kurserna. Eftersom alla börjar samtidigt brukar alla läsa samma kurser och ligga i fas. Åtminstone det första halvåret.

Jag har hört talas om att det finns utbildningar där alla läser enligt kursplanen under hela programmet, såsom veterinärer eller jurister. Och jag har aldrig hört talas om en polis som pluggar utomlands ett år. Men så är inte fallet för oss teknologer. 2011 var det 5 % som tog examen från då de förväntades göra det [1]. Och de andra 95 % hade säkert gjort massor andra roliga saker.

Det är inte alltid så att du hamnar efter för att du får omtentor, för även om det är vanligt med omtentor finns det perioder för att ta igen kurser du missat. Det kan likaväl handla om att du åker utomlands och hamnar lite i otakt med dina kurskamrater. Du kanske hittar en valbar kurs som verkar jätteroligt och väljer att slänga om kurserna, läser ekonomi utöver studierna, får ett extrajobb eller blir sjuk. Eller så inser du att det är jätteroligt att engagera dig och att du verkligen trivs i studentlivet.

Jag måste erkänna en sak. Det är inte kul att ligga efter i en kurs, sakna behörighet eller få fullt med schemakrockar. Kursansvariga kommer inte vara glada på dig och studievägledarna kommer hjälpa dig så gott de kan.  Men det finns en stor fördel med att läsa kurser i fel ordning.

Att plugga till ingenjör är att utsättas för prövningar varje dag. Och oftast förstår du inte ens vad prövningen går ut på. Allt är nytt, allt är svårt och det vi ska lära oss är att vi kan lära oss allt. Inte ordentligt, inte perfekt och inte i lagom dos. Men vi lär oss – det gör vi!

Men ibland är livet tungt. Det finns dagar när du går i skolan 8-17 och inte förstår någonting, gånger då du skriver en labbrapport och inte ens förstår uppgiftsformuleringen och ändå blir du godkänd några veckor senare. För ibland handlar det inte om att förstå, ibland ska du bara inse att du kan lösa det ändå. Men när livet består av för många prövningar och du tappar motivationen att gå till skolan, då är det ofantligt skönt att ha en kurs kvar som du borde läst för flera år sedan.

För helt plötsligt kan du något, dina nya kurskamrater kommer se upp till dig, du som aldrig vart den smarta i klassen är helt plötsligt den med koll. Jag tror inte att vi utvecklas till att bli genier under vår studietid, men du lär dig att se mönster och logik. Du får en känsla för de ämnen du läser och kommer kunna bedöma om svaren är realistiska eller inte, på ett helt annat sätt än du skulle kunna gjort för två år sedan. Helt plötsligt höjs ditt självförtroende till topp och du kommer gå hem och verkligen känna sig nöjd.

För helt plötsligt kan du något, dina nya kurskamrater kommer se upp till dig, du som aldrig varit den smarta i klassen är helt plötsligt den med koll.

Så jag tänker inte uppmana dig att ligga i fas eller att läsa kurser i rätt ordning. Det finns så ofantligt mycket annat roligt att göra i livet samtidigt som du pluggar. Och känslan av att för en gång skull vara bra på något, den känslan vill jag aldrig ta ifrån någon av er.

[1] Programstatistik, Teknisk Fysik mars 2011


1 Comment

Katarina · April 13, 2013 at 5:15 pm

Snyggt Hannah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *