Nu är det inte många dagar kvar tills ansökan till universitet och högskola ska skickas in, och det är säkert många som står i valet och kvalet om man ska plugga eller inte, vad man ska plugga och i vilken stad. Det är ett viktigt val, men det kan vara skönt att veta att det inte är ett livsavgörande val.

Högskolesystemet i Sverige är väldigt flexibelt, så du kan lätt hoppa av och börja på något nytt när du inser att det där kanske inte alls var det du förväntade dig. Som ingenjör kan du byta från ett program till ett annat, ibland utan att ens behöva läsa in extrakurser, eftersom många ingenjörsprogram liknar varandra första året. Och även om du väljer att stanna kvar på den utbildning du valt har du många möjligheter att forma utbildningen efter dig, genom att välja just det du gillar som valfria kurser, masterinriktning o.s.v.

Det är faktiskt väldigt vanligt bland ingenjörer att man byter antingen program eller masterinriktning. Jag vet att både Sandra och Jenny har bytt program, och själv bytte jag masterinriktning efter fyran. Det blev ett par extrakurser, men det tyckte jag mest var kul för då fick jag en lite större bredd på min specialisering, och en bättre inblick i olika ämnen och möjligheter.

Så kanske mitt största tips: Var inte rädd att det ska bli fel. Fundera på vad du tycker är kul, och testa!

Vad gäller ingenjörsutbildningar så vet jag att många är rädda att det ska vara för svårt, att det är för mycket matte eller att det går för snabbt. Jag kan nästan garantera att det kommer vara svårt i början. Själv grät jag efter min första övning för att jag inte förstod. Jag var inte van att inte förstå, för jag har alltid haft ganska lätt för matte. Men mina faddrar (äldre studenter som tar hand om en när man är ny) tröstade mig, berättade att det var likadant för dem i början, hjälpte mig med mina tal och så småningom gick det! Det tar ett tag innan man får en bra pluggteknik. På min första tenta blev jag precis godkänd.. efter att de hade sänkt godkäntgränsen (jag fick 8 rätt av 24, high five!), men nästa tenta gick bättre, och efter mitt första år hade jag både hunnit bli underkänd OCH samlat på mig tre stycken A! Så ha lite tålamod, ta hjälp av vänner och fokusera på det roliga – kickarna man får när man lyckas!

Jämför utbildningar

Ansök senast 15 April

Om du vill få idéer på roliga yrken kanske SACOs personlighetstest kan vara till hjälp?

Katarina


3 Comments

Klas · April 12, 2013 at 1:33 pm

Jag bytte också program, vilket inte var helt smärtfritt, men helt klart värt det! Jag var helt säker på att jag ville byta så jag hade motivationen att göra det som krävdes, programmet jag bytte ifrån var ganska olikt det jag bytte till, men det skiljde inte mer än att jag behövde läsa igen någonting i stil med en halv till en hel termin.

Glöm inte söka! · April 12, 2013 at 1:04 pm

[…] nu inte att söka, gör det inte större än vad det är (man kan och får byta, läs Katarinas kloka inlägg), sök det som känns rätt. Det viktiga är att våga klicka i […]

9 dagar kvar, har du bestämt dig? · April 16, 2014 at 10:48 am

[…] Och även om det här känns som ett väldigt stort beslut att fatta, går det alltid att ändra sig. Ni har väl läst om Sofies inte helt raka väg till väg utbildning? Eller Katarina som skriver om Ditt livs val? Ta det lugnt, det behöver inte vara det. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *