äpple

Laboration har varit på schemat hela dagen. Vi har tillverkat bomber och mätt kalorier, typ. Med hjälp av en Kalorimeter har vi tillverkat små små bomber av olika ämnen som vi velat mäta energiinnehållet i. Små små mängder betyder mindre än ett gram och olika ämnen var etanol, biodiesel, etyacetat och dylikt.

Bomberna vi tillverkade och tuttade på var inga krigsbomber med stora ljudvågor, utan helt tysta bomber med konstant volym, vilket betyder att det varken syns eller hörs något förutom att allt innehåll förbränns. Praktiskt räknar man på det med hjälp av temperaturskillnaderna före och efter detonationen.

bild (14)

Poängen är att jag hoppades att jag skulle kunna berätta energiinnehållet i vår egengjorda biodiesel, men det gick inte vår väg när labbtiden var över. Grejen med att labba är att det ska skrivas laborationsrapport efteråt, där man ska presentera ett resultat av själva laborationen. I vårt fall handlade det ungefär om att vi skulle räkna på energiinnehållet i våra ämnen och på så vis komma med någon bra slutsats. Vi räknade och räknade, vände ut och in på Hess lag, flyttade om siffror i anteckningarna, gick nya vägar och uppfann nästan hjulet en gång till. Det ville sig inte. En hel dag på Uni, lunch och middag, soluppgång och solnedgång och trötta hjärnor gav vi upp nu på kvällskvisten. Kampen får fortsätta imorrn.

Jag tänkte bara säga att ibland vill det sig inte riktigt, man räknar och räknar och får svaret gröna äpplen istället för någon fin enhet, då kan det vara bra att ta en lite paus och återkomma med mer kraft än någonsin för att kunna se klart och reda ut de där småfelen som smygit sig in. Andas och börja om!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *