Knapp-8-cm

Teknik-SM är en tävling i problemlösning för studenter. Det går i stort sett ut på att man i lag om 3 ska lösa ett gäng uppgifter på tid. Man har tillgång till Internet så det handlar mest om att kunna göra uppskattningar och klura ut sätt att hitta ett bra svar utifrån den information som finns. Precis det vi ingenjörer är bra på!

Det är inte en överdrift att säga att tjejerna har varit underrepresenterade på Teknik-SM. Bara ETT år, sedan första Teknik-SM år 2011, har det varit en tjej i det vinnande laget! Och förra året var andelen deltagande tjejer bara runt 17 %. En kompis till mig var själv med och hon sa att hon var den enda tjejen från KTH som deltog.

“Vad kan vi göra åt det här då?” tänkte Teknik-SMs projektledare Lotta, och kontaktade mig! Vi kom bland annat fram till att det vore bra om gruppen som skrev frågorna ungefär motsvarar de som ska tävla, så att inte frågorna är anpassade efter en specifik grupp (idag ser den ut såhär, inte så varierad varken vad gäller kön eller utbildning…)

Så nu tycker jag att DU ska söka Teknik-SMs frågegrupp! All information finns här. Kontakta gärna Lotta om du har några frågor!

DESSUTOM tycker jag att vi ska anmäla oss till Teknik-SM allihopa när det går av stapeln i höst, så att antalet tjejer i Teknik-SM åtminstone motsvarar antalet tjejer på Ingenjörsutbildningarna (ungefär 25 %). Det klarar vi va?

 

Katarina


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *