Vet ni hur många vi är på jorden precis nu? Vi är cirkus så HÄR många, häftigt va?
Vi hade en föreläsning om hållbar utveckling och klimatsmarta byggnader där föreläsaren ploppade upp ett sånt här fönster och berättade exakt hur många som lever på jorden just nu. Jag har tittat på siffrorna som rullar hur många gånger som helst, tänk att vi precis hela tiden ökar i befolkning, svindlande tanke!

Vi fick lära oss att om det går som alla har beräknat kommer vi på jorden vara betydligt fler än idag om säg 30 år. Detta betyder i säg att vi kommer behöva ganska många fler bostäder än vad vi har idag. Hon nämnde siffror som sa att vi skulle behöva bygga 400 000 bostäder varje dag i 30 år för att alla skall ha någonstans att bo med tak över huvudet. Helt knäppa siffror!

NYC

Grejen med att bygga så många bostäder är absolut antalet, men poängen är att vi måste bygga klimatsmart och tänka längre än bara de här husen. Varje nytt bygge kan inte fortsätta släppa ut farliga avfall, använda sig av nytt material och stjäla stora mängder energi. Alla byggnationer måste ses som egna små kretslopp, där allt tas till vara på och används på nytt. Annars är 400 000 hus varje dag bara ett ouppnåeligt mål.

Jag blir otroligt engagerad i sånt här, det känns som om någon har uppfunnit hjulet framför ögonen på en. Något i stil med att om alla bara följer de här riktlinjerna och tankesätten räddar vi jorden lite till. Men, dessa tankar håller inte längre än till när jag komposterar eller återvinner sopor och tänker på alla som inte gör något, som inte följer reglerna och kastar tomma mjölkförpackningar i soporna och plast i pappersåtervinningen. Självklart måste alla dra sitt strå till stacken, men jag tappar liksom hoppet ibland när jag ser de där siffrorna ticka snabbt som tusan samtidigt som soporna hamnar fel och folk väljer bil framför cykel. Vi måste hjälpas åt!

So, ta hand om resterna och kompostera mera för att dra ditt strå till stacken!

bild (9)

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *