Fotot: Jon Nyström

Fotot: Jon Nyström

Sommartid infördes i Sverige första gången 1916 men det mötte så högljudda protester, främst från bönderna, att det inte upprepades efterföljande år. Efter det dröjde det till 1980 innan sommartid infördes permanent igen.

Sommartid innebär att lokal tid justeras fram 1 timme under en del av året i ett försök att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren.

-Wikipedia

För mig innebär sommartid inte bara en omställning av klockan. För mig är sommartid förknippat med sol, ledighet, dagar då man sitter ute och äter glass istället för att plugga, ljusa nätter och mygg.

Sommartid innebär att det inte ligger någon snö på marken och att det går att cykla utan mössa. Att man kan gå i kjol till skolan utan att frysa och att klasskompisarna spelar volleyboll på rasterna. Att matlådorna byts från varma soppor till sallader och att solen är uppe båda när man cyklar till och från skolan.

Men på sistonde har jag insett att sommartid  är mycket mer än det. Sommartid är den tid det tar att cykla mellan två ställen på sommaren.  Den tid det tar innan man kommer upp ur sängen på morgonen när solen lyser in genom fönstret. Och den tid det tar för en glass att smälta, när man sitter utomhus med några kompisar på en bänk.

Och den här tiden är avsevärt mycket längre på vintern.

Om det tar dig en kvart att cykla till skolan på sommarhalvåret, tar det en halvtimme på vintern. På sommarn går jag ofta upp redan innan väckarklockan har ringt, medan det på vintern alltid känns som om sovmorgon vore ett lockande alternativ.

Och när det gäller det här med att studenter alltid kommer för sent. För min del tror jag att det handlar om att jag har väldigt svårt med vintertid.

Både när det gäller att stiga upp på morgonen, veta vilket håll man ska vrida klockan åt samt att inse att det faktiskt tar längre tid att cykla på snö än att cykla på barmark. Oavsett vad klockan är.


1 Comment

Det här med att gå i skolan till klockan fem · February 21, 2013 at 5:07 pm

[…] Det som är jobbigt med att gå i skolan så länge om dagarna, är i huvudsak två saker. Dels är det mörkt när man cyklar till skolan och mörkt när man cyklar hem, även om det blir bättre och bättre ju närmare vi kommer sommartid. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *