umu

Gymnasiet till Universitetet är ett stort kliv. Först ska man komma på vad man vill bli, det kan kännas som världens svåraste fråga. Man kanske vet vad man vill göra, men inte vad man ska studera för att få pyssla med just det. Följ vår frågeföljetong, “Vad gör en ingenjör?“, för att lära dig mer om ingenjörsyrket och utbildning. Jag sammanfattade vad jag tycker en ingenjör är och gör i mitt inlägg “Engineering, that’s tough”.

När jag kommit till insikt vad jag ville studera kom nästa fundering, var? Vilket universitet? I Sverige finns 47 universitet och högskolor som får utfärda svenska examina (Enligt UK-ämbetet). Med andra ord en hel drös med universitet att välja mellan helt enkelt. Självklart finns det listor som visar hur bra de olika universiteten rankas, vilket som är bäst och så vidare. Men, vad är bäst för dig?

När jag valde universitet valde jag nog med hjärtat tror jag. Jag vet inte om mina föräldrar velat att jag studerade vid ett större eller högre rankat universitet, de hade ingen riktigt talan, men för mig handlade det om något helt annat. Jag ville trivas!

Umeå är en härlig studentstad, med ett samlat campus som skapar ordentlig universitetskänsla. Det rinner en bäck tvärsigenom campus, den delar upp universitetet i NaturTekniska-fakulteten och den SamhällsKultur-fakulteten. Ingenjörerna hör självklart till den naturtekniska sidan. Vi pratar om de andra som “De på andra sidan bäcken”! Umeås puls finnes antingen i själva stadskärnan eller uppe på universitetsområdet.

Jag vet inte hur det fungerar på andra större universitet, men här känner jag att jag har min institution i ryggen. De stöder mig när jag vill göra nya saker, har ideér och vill vara med och utveckla. Det finns stor potential att vara med och påverka mycket! Utöver studierna finns mängder av föreningar och olika organiserade grupper att vara med i. Man kan engagera sig i allt från Kåren, politiskt eller kyrkan och kören. Det finns föreningar för allt och alla!

Men, det absolut tyngsta argumentet för Umeå Universitet var inte universitet och all dess charm. Det var det där stora röda sportkomplexet ett stenkast ifrån campus. IKSU, IdrottsKlubben Studenterna Umeå. Det är alltså en idrottsanläggning skapad av studenter, för studenter. Det står på deras hemsida att de på en vecka har över 20000 besökare. Vi pratar alltså en av europas största träningsanläggningar. En anläggning på över 20000 m2, där du kan göra allt från att spela beachvolleyboll och klättra klättervägg till simma och spela squash. Hur många gruppträningspass som helst varje vecka, med mängder av olika styrka/kondition/smidighet/koordinations-pass. Allt finns!  Jag går till IKSU dagligen, här andas jag och får ro i själen. Det finns inget bättre än att avsluta dagen med ett fullt (över 100 deltagare) Body Pump-pass eller att helt gå in i sig självt i det gigantiska gymmet tillsammans med tusentals andra studenter.

Karta-IKSU-Roterad-Norr-uppåt_web

IKSU är det som gör Umeå och Umeå Universitet så bra och unikt. Jag valde nog UmU för IKSUs skull. Men, det gör mig till en grym student och blivande ingenjör!

Jenny


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *