God morgon! Jag fick en kommentar som jag tänkte ta upp i ett helt inlägg eftersom jag tycker det är en så bra fråga. Kommentaren lyder:

“Jag läser samhäll på gymnasiet i Örebro men funderar på att byta till natur för att kunna läsa till ingenjör. Men jag är väldigt intresserad av samhällsfrågor, så jag tänkte fråga dig hur du kombinerar dina intressen? Läste att du var samhällsintresserad men samtidigt vekar du så grym på det du gör nu ;) För som det känns nu, så vill jag inte ge upp mitt samhällsintresse, har ni kanske några debattgrupper eller politiskt engagemang på universitet?”

Jag har själv inte varit engagerad i några sådana föreningar men om tid hade funnits hade jag gärna varit det.
Jag vet att det finns några studentföreningar här som är knutna till politiska partier och utöver det finns det föreningar som till exempel Ingenjörer utan gränser och Röda korsets ungdomsförbund som jag sett att Jenny är engagerad inom.

Sedan ska man ju även komma ihåg att bara för att man studerar vid ett universitet så behöver inte allt engagemang ske inom studentvärlden. Älskar man till exempel att sjunga måste man inte vara med i universitetets kör utan det är ju fritt fram att söka sig till andra körer i det område man studerar. Det finns säkert massvis av roliga föreningar i alla städer att vara med i! Jag tror dessutom att det kan vara bra om allt man gör inte är knutet till universitetet utan att det kan vara givande att göra saker utanför med.
Önskar man sig en specifik förening som inte redan finns går det ju faktiskt också att starta en själv om man har lite tid och vilja.

Vidare tycker jag aldrig att man ska behöva ge upp några som helst intressen när man studerar till ingenjör. Jag tror att alla intressen snarare ger ett större perspektiv till det man studerar och tvärtom. Om man är samhällsintresserad tror jag till exempel att man som ingenjör kan få en ännu ökad förståelse för samhället som man kanske inte får annars och att man kanske lär sig att se på saker från fler synvinklar. Vilket bara kan vara positivt!

Så mitt tips till Linnea som skrev kommentaren är att gå den utbildning du känner att du brinner mest för nu på gymnasiet. Väljer du att fortsätta gå samhäll men senare känner att det är ingenjör du vill bli så går det ju utmärkt att läsa ett tekniskt basår. Om du väljer att byta till natur – go for it! Att läsa till ingenjör ger otroligt många möjligheter. Det går även att läsa till ingenjör inom väldigt många områden så det finns absolut möjlighet att bli det inom ett som man är extra intresserad av.

Summering:  Man måste definitivt inte överge några intressen bara för att man läser till ingenjör, snarare skaffar man sig fler!

Någon som har mer input att ge?

Michaela


2 Comments

Jenny @ Womengineer · February 17, 2013 at 10:28 am

Klokt! Håller absolut med dig Michaela. Att läsa till ingenjör betyder inte alls att man stänger dörrar för tex samhällsfrågor, tvärtom! En massa ingenjörer jobbar mot och med samhället, det kan vara allt från utveckling till smarta lösningar på problem odyl.
Under själva studietiden är det bara ditt intresse som sätter gränserna, det finns alla möjliga sätt att engagera sig, politiska grupper, studenttidningar, kåren och en massa olika föreningar! Det är bara din tid som sätter gränserna!

Hannah Lundström · February 17, 2013 at 10:59 am

Hej!

Jag tycker det är superbra om man är intresserad av Samhälle. Det finns även massor civilingenjörsinriktningar som kombinerar de båda ämnena. I Uppsala har vi bland annat “System och teknik i samhälle” samt ett program som heter “Miljö och vatten” som båda är mer inriktade på samhällsfrågor och det finns säkert ännu fler i andra städer!

Lycka till!

Hannah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *