Som rubriken antyder stod det mellan veterinär och ingenjör när jag skulle söka till högskolan i slutet av gymnasiet. Går vi riktigt långt tillbaka i tiden så var en karriär som bondfru min största dröm. Jag insåg dock ganska snabbt att det inte skulle gå ihop med mitt stora behov av självständighet och la det på hyllan. Istället utvecklades en vilja att bli veterinär och även här drog jag nytta av diverse praoveckor. Jag hann med att testa på yrket både som privat distriktsveterinär och veterinär på klinik. Kringresande veterinär var riktigt kul, medan yrket som veterinär på klinik mest bestod i att avliva katter. Vilket var mindre kul. Anledningen till att jag inte har spenderat snart fem år på lantbruksuniversitetet i Uppsala är sanningen att säga för att jag inte kom in. Veterinär stod nämligen som första val på min ansökningsblankett, och som de flesta kanske redan vet så försvinner de alternativ som är rankade efter det första valet man kommer in på. Ska jag vara helt ärlig förväntade jag mig inte att komma in, men jag gillade tanken på att jag själv inte gjorde det aktiva valet att välja bort veterinär genom att sätta det som nummer två på listan.

IMG_1077

Som tur är, eller vad man ska kalla det, så hade jag som så ofta en plan b. Teknikintresset har alltid funnits där och valet att studera i Stockholm var givet av olika anledningar. Det enda som återstod innan jag skulle skicka in ansökningsblanketten var därför att bestämma mig för vilken inriktning jag skulle välja. Som jag eventuellt nämnt tidigare lider jag av kraftig beslutsångest när det kommer till den här typen av beslut och jag såg därför bara en enda utväg. Uteslutningsmetoden blev min räddare i nöden och efter att ha förkastat inriktningarna en efter en stod industriell ekonomi kvar som ensam vinnare.  Bör eventuellt poängtera att jag läste på om alla inriktningarna innan jag drog i gång gallringsprocessen för att göra det hela mindre slumpartat.

I dag är jag mer än glad över att jag aldrig kom in på veterinärutbildningen.  Jag kan inte uttala mig om hur det är att läsa till veterinär, men jag vet vilka möjligheter som skapas i och med en ingenjörsutbildning. Vad jag egentligen vill komma fram till med det här inlägget är att allt inte går att förutse, men genom att följa någon sorts magkänsla och sunt förnuft tror jag att alla kan hitta rätt i utbildningsdjungeln. Personligen känner jag inte att någon annan utbildning hade kunnat passa mig bättre och den grund som industriell ekonomi gett mig räcker för det mesta jag skulle kunna tänkas ta mig för.

IMG_1078

 Sheldon Cooper är lite av en favorit.

Categories: Lean Machine

1 Comment

Att göra val · April 3, 2013 at 6:32 pm

[…] jag skrev i det här inlägget har jag alltid lidit av ganska kraftig beslutsångest. Det är till och med något jag […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *