Icarus

Icarus. Foto: David La Chapelle

 

Ikaros var en tragisk hjälte i grekisk mytologi, son till uppfinnaren Daidalos.

Ikaros fängslas tillsammans med sin far som fallit i onåd hos kung Minos på Kreta. Av vax och fjädrar tillverkar då Daidalos vingar åt dem båda och rymmer flygande över havet. Daidalos varnar sin son från att flyga för nära solen eftersom det skulle smälta vaxet i vingarna. Ikaros lyssnar inte på sin far, mister sina vingar och störtar i Egeiska havet.

Berättelsen om Ikaros handlar om övermod. I samband med flygets utveckling har Ikaros också framställts som hjälten som försöker att flyga, oaktat att han misslyckas.

– källa: Wikipedia

I helgen var vi på besök på Fotografiska i Stockholm, där de ställer ut La Chapelles utställning Burning Beauty och det var något av det häftigaste jag har sett. Bilderna var jättecoola, en blandning mellan fantasi och verklighet, färgglada, absurda, politiska, humoristiska och sjukt välgjorda bilder. Han leker med kroppar och ljus, spelar an på katastrofer, religion och visar upp kändisar på det sättet vi ser dem. De flesta konstverken täckte en hel vägg och oavsett hur länge du stod och tittade på den, såg du ständigt nya saker.

Det nästan häftigaste var en film där han visar hur han tog en bild. Först byggde de upp en hel värld, med väggar och tak och inredning som skulle stå exakt rätt. Det verkade ta flera dagar. Sen tog han dit modellerna som sminkades och sattes på exakt rätt plats. Och även de fick nog sitta där bra många timmar. Hela hans team på minst tio personer jobbade med bilden medan han själv knäppte fotografiet. Och efteråt revs allting innan arbetet med nästa bild tog form.

My work is about making candy for the eyes. It’s about grabbing your attention.

David La Chapelle – “American Photo”, July/August 1995

David La Chapelle föddes 1963 och är en amerikansk konstnär, fotograf och regissör. Han har arbetat mycket inom mode och reklambranschen och tagit stora influenser därifrån. På fotografiska har man för första gången valt att fylla hela huset med bara en konstnär och jag skulle verkligen rekommendera er att åka dit! Utställningen Burning Beauty finns på Fotografiska fram till och med den 3 mars 2013.

Breathtaking shoes, Foto: David La Chapelle

Rape of Africa, Foto: David La Chapelle

Would be martyr and 72 virgins

Would be martyr and 72 virgins, Foto: David La Chapelle

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *