“JAG BESTÄMDE MIG FÖR ATT LÄSA DATA FÖR ATT KUNNA BRÄCKA KILLARNA I KUNSKAP”

Hej Åsa! Hur är läget?
Jo det är bara fint! Solen skiner och jag sitter och fördriver tiden surfandes i datasalen i skolan.

Du pluggar datateknik på KTH. Hur kommer det sig att du valde det programmet?
Detta kan låta väldigt konstigt men på gymnasiet så störde jag mig när de datorer som jag arbetade med inte fungerade bra eller så som jag ville. Jag blev också arg över att alla killar jag kände hade svar på alla mina frågor men att inte jag visste någonting. Jag bestämde mig alltså för att läsa datateknik och överlista datorerna och bräcka killarna i kunskap.

Att läsa datateknik och vara tjej låter kanske ovanligt för en del. Hur många tjejer går i din klass egentligen?
Ja, just i min årskurs är vi ju tyvärr inte så många, vi är nog bara 10-12 stycken av 180. Jag förstår inte riktigt varför det är så få tjejer på datateknik för det är en superintressant utbildning som man kan ta del av utan att ha hackat datorer hela sitt liv. Jag tror att bilden av den töntiga datornörden lever kvar hos människor även fast de flesta som pluggar och jobbar med data eller IT nuförtiden inte alls är så. Den bild som jag fått av datateknikcivilingenjörer är att de är drivna samt smarta tjejer och killar som gillar ny teknik och älskar att använda sin uppfinnarförmåga för att utveckla framtidens mobiltelefoner, surfplattor, hemsidor eller vad det nu kan vara.

Måste man vara en Lisbet Salander för att klara sig igenom studietiden på KTH?
Nej verkligen inte. Jag trodde när jag sökte att jag aldrig skulle klara studierna eftersom matte och fysik aldrig varit min starka sida men med vilja så har det gått. De två-tre första åren läser man mycket grundkurser i matematik men sedan får man läsa mer datateknikkurser och i tredje årskursen får du själv börja välja kurser som just du är extra intresserad av och då blir det roligt att plugga.

Vad är det bästa med att utbilda sig till ingenjör?
Att det är en bred utbildning som kan ge en möjlighet att jobba på många olika företag och på många olika sätt.

Vad har hittills varit det svåraste?
Det svåraste hittills har nog varit att klara av alla mattekurser, när man tycker att matte är ett nödvändigt ont. Det har blivit många frustrerande mejl och frågor till övningsassistenterna kan jag ju säga.

När blir du riktigt arg?
Jag blev riktigt arg härom veckan när min router fick för sig knäppa idéer och slutade ge min dator trådlöst internet. Tänker inte hänga ut företaget här, men vad arg jag blev på deras kassa kundtjänst som inte hjälper.

Till sist, vad ser du allra mest fram emot just nu?
Just nu längtar jag supermycket till sommaren då jag ska åka på långresa till USA och träffa min lillasyster som bott där ett år.

Tack!

[Intervjun skapades den 15 mars, 2011]