“OM MAN GARANTERAT VILL HA JOBB SKA MAN PLUGGA IT”

Grattis till vinsten i FFLA, varför tror du att just du vann?
Tack! Det känns verkligen jätteroligt, det har gått en vecka och nu börjar jag nästan förstå att det är sant. Jag tror att jag vann för att jag vågar tro på mig själv och på det jag gör och har ett starkt teknikintresse i form av IT. Jag gillar att inspirera och motivera andra och förhoppningsvis såg juryn det och tror att jag kan vara en bra förebild!

Kan du berätta vad priset var och vad ser du mest fram emot med det?
Priset är ett 3 gånger 6 månader långt traineeprogram på 3 av de 7 medverkande partnerföretagen: Ericsson, Scania, AstraZeneca, Skanska, Fortum, Electrolux och Sandvik.

Jag har inte bestämt vilka företag det blir ännu men det ska vara klart om en månad ca. Jag ser mest fram emot att få mer utlandserfarenhet och att ta del av tre olika typer av företagskulturer och se hur IT och verksamhetsfrågor skiljer sig mellan företagen. Sen ser jag fram emot att jobba med duktiga människor som kan sin sak!

Vilket är ditt roligaste minne från dina studier på KTH?
Nobel Night Cap på KTH 2008, en grymt bra tillställning! Det började med att min klänning gick sönder, haha. Men det löste sig genom att en otroligt engagerad dam bakom mig i garderobskön lagade den på plats, ibland ska man ha tur!

Vilken inriktning inom datateknik har du gått?
Internetprogrammering, jag gjorde mitt exjobb inom Androidutveckling.

Du blev även “Årets IT-tjej” i år, hur kändes det?
Otroligt smickrande! Som ett kvitto på att det jag ägnat de senast åren åt är meningsfullt och även uppskattat av andra.

Du har varit aktiv inom det kvinnliga mentorsprogrammet Stella, vad är det för program och vad gjorde du där?

Det är ett mentorprogram som arrangeras av det kvinnliga nätverket Carpe Competencia där man får ansöka om en plats. Programmet hålls varje år. Blir man antagen matchas man ihop med en mentor i näringslivet sen träffas man ca 1gång/ månaden under ett år. Jag fick en jättebra matchning och mentorprogrammet gav mig mycket! Vi pratade om allt mellan himmel och jord, t.ex. diskuterade vi mycket inför utbytesstudier, studieinriktning, framtida karriär osv.

Vad ska man säga till unga tjejer för att de ska söka till data- och IT utbildningar?
Om man garanterat vill ha jobb så ska man plugga IT som tjej, det är klart att marknaden förändras men det är ett otroligt sug efter IT-folk i allmänhet nu. Det är troligtvis inte det man ska säga dock för det lät väldigt tråkigt så istället säger jag att mitt starkaste argument för att plugga IT är att man kan jobba med exakt vad som helst! Med IT i bagaget har du en stor fördel i jämförelse med många andra, du förstår hur IT-strukturer fungerar och IT finns överallt! Alla roliga företag har en IT-sida som är fundamental i verksamheten. Om du vill jobba där det händer så är det IT som gäller.

Vad är det häftigaste med att jobba inom IT och vad tror du att vi kommer att få se för nytt inom IT under det kommande året?
Det häftigaste är att IT tar över världen Ok, ett bättre svar är kanske att det häftigaste är den snabba takt som all utvecklas i! Det som kommer mer framöver är nya sätt att använda system, det mesta kommer vara molnbaserat och troligtvis kommer stora asiatiska företag vara ännu större än idag och ha tagit en större del av marknaden.

När man börjar lära sig programmera kan det verka svårt, hur blir man bra på det?
Man övar, sen blir man sur, sen övar man, sen blir man sur och sen klarar man det till slut och sen känner man sig dum för att man inte förstod det från början. Den tråkiga sanningen är att övning ger färdighet. Det bästa är att göra något som man kan använda, t.ex. en väldigt simpel mobil-app, det är lättare att hålla motivationen uppe om man ser fram emot resultatet! Det finns nog inget ämne det finns så mycket information, forum och tutorials på nätet. Man kan bygga en app med bara exempel från nätet om man vill. Jag kan generellt tycka att skolexemplen är för teoretiska och många tappar nog intresset innan man verkligen ser vad som kan skapas!

När är du som gladast?
När jag känner mig fri, lyssnar på bra musik och har känslan att jag kan klara allt!

Tack!

[Intervjun skapades den 8 maj, 2011]