“VI ÄR 30 I KLASSEN OCH BARA EN ÄR KILLE”

Hej Johanna! Berätta mer om din utbildning!
Jag läser till Textilingenjör. När man berättar det för folk så möter man oftast ett stort “?” Vad gör man då? Syr ni eller? Nej, vi syr inte. Det finns många på vår skola, Textilhögskolan i Borås, som gör det. Men vi lär oss allt som har med textil att göra, lite mer på djupet. Färg, beredning, material, trikå (stickning), väv mm. Vi har stora maskinparker på skolan med maskiner så att vi kan tillverka textilt material så som det görs i produktion. Som textilingenjör kan man jobba med produktion, forskning, framtagning av nya material, inköp, logistik, kvalitetssäkring, produktutveckling och mycket mer! Själv vill jag jobba med miljö- och sociala frågor inom textilindustrin.

Du läser i Borås. Vad är det bästa med Borås?
Det bästa med Borås är att Textilhögskolan ligger där och att det är ett gammalt textilsäte i Sverige. Här finns fortfarande lite produktion i trakten och flera textilföretag ligger här. Det finns gott om svamp i skogen på hösten och man får låna hur många filmer som helst på biblan gratis och de har bra filmer. Annars är här dött, jag åker hem till Skåne så ofta jag kan.

HM:s VD ringer dig och frågar ifall du vill ta över avdelningen för utveckling av tyger. Vad svarar du?
Det är en chans man egentligen inte får missa. Men jag vet inte riktigt hur jag känner för HM som företag, finns både för- och nackdelar. Jag hade nog ändå tackat ja till erbjudandet och utnyttjat erfarenheterna för egen vinning samt försökt införa lite av mitt tänk i företaget.

Över till något helt annat, vilken händelse i ditt liv är du mest stolt över?
I hela mitt liv är svårt att avgöra men på senaste är jag stolt över att jag lyckats använda min tid här i Borås (1,5 år nu) för att utvecklas enormt på ett personligt plan. Jag är stolt att jag började här trots att jag fasade för att bo i Borås. Men här har jag verkligen hittat något jag känner ett stort engagemang för och det har öppnat många nya vägar för mig.
Frågar ni mig igen om två veckor och jag har lyckats knipa en av två utbytesplatser till Hong Kong så är jag mest stolt över det!

När var du riktigt arg senast och varför?
Riktigt arg så jag skrek var jag på julafton, jag hatar julen, pappa störde mig när jag höll på att vika askar till mina hemmagjorda praliner, i sista sekund som vanligt. Han blev arg och kastade en apelsin, jag kastade den tillbaka på honom, smällde i dörrar och tänkte allvarligt bojkotta hela julafton och stanna i sängen. Annars brukar jag bli arg på orättvisor, mot mig själv och andra runt omkring mig och i världen.

Om du inte hade läst till ingenjör, vad hade du läst då?
Innan jag bestämde mig för textilingenjör hade jag funderingar på, maskinteknik, beteendevetenskap, landskapsarkitekt, danspedagog. Jag testade beteendevetenskap, det var inte rätt. Jag har läst konstvetenskap, det var intressant men historia fastnar inte i mitt minne. Jag har även läst kläddesign ett år, jag hade gärna kombinerat detta med ingenjörsyrket i framtiden. Men för att svara på frågan så tror jag något som har med digital design att göra.

Säg en fördom mot ingenjörer som inte stämmer!
Att vi är tråkiga, icke kreativa. Det stämmer inte på min utbildning och mina klasskamrater. Men jag har nog själv den fördomen gentemot andra ingenjörsutbildningar.

Varför tror du att många tjejer söker sig ifrån ingenjörsyrket?
Detta stämmer inte på min utbildning. Vi är 30 i klassen varav endast en är kille. Men vi har istället problem att få folk. Platserna fylls inte ens upp. Detta tror jag beror på att man inte vet vad utbildningen går ut på. Att tjejer inte söker till ingenjör kan säkert bero på utbildningarnas uppbyggnad. Jag har fått känslan och blev varnad för att det skulle vara som att gå tillbaka till högstadiet, att man var fast i skolan 8-17 varje dag och inte fick mycket utrymme att styra över sin utbildning, detta kanske tilltalar killar mer än tjejer, att slippa ta ansvar.

Hur tror du man bäst vänder denna negativa trend?
En revolution inom utbildningarna och på skolorna. Öppna upp det, sprid mer intressant och lockande information.

Till sist, har du någon extravagans? Har man råd med det som student?
Jag äter alltid gott. Tillåter mig att köpa hem god mat. Aldrig hämtmat, jag lagar allt själv.

Tack!

[Intervjun skapades den 1 mars, 2009]

Ställ gärna en fråga till Johanna nedan!


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.