“FRÅN BÖRJAN HADE JAG INGA TANKAR PÅ ATT SÖKA MIG TILL ETT SÄLJBOLAG.”

Hej Elin! Hur är läget?
Toppen, det är vår och sol!

Vad gör du en vanlig dag på jobbet på Axellus?
Löser tekniska problem i vårt affärssystem, lägger inköp och prognoser, logistikarbete, deltar i projekt eller arbetar med ekonomiska analyser så som lönsamhetsanalyser, omsättningshastigheter, ABC klassificering etc.

Vad är Axellus för slags företag och hur kommer det sig att du började där?
Axellus Sverige är ett sälj och marknadsföringsbolag som är en del av den norska Orkla-koncernen. Vi är det företag i koncernen som arbetar med kosttillskott och hälsokostprodukter, vi har varumärken som Nutrilett, Maxim, Gerimax och Pikasol. Från början hade jag inte en tanke på att söka mig till ett sälj- och marknadsbolag, de företagen är sällan på KTH och visar upp sig så jag hade ingen känsla för vad det innebar. Min bild då jag började kika på potentiella arbetsplatser var att jag var låst till teknik eller möjligtvis IT-bolag. Detta förändrades dock då jag kom i kontakt med Axellus och insåg att val av utbildning inte betyder allt och att jag inte behövde arbeta med kemi resten av livet.

Måste man vara jätteduktig på matte och fysik och “sådana ingenjörsämnen” för att ha ditt jobb?
Man behöver inte vara proffs i ett specifikt ingenjörsämne, men logiskt tänkande är bra att ha.

Har ditt yrkesliv utvecklats så som du trodde att det skulle göra under början av din studietid?
Det har det inte gjort, men det har utvecklats åt ett håll som jag kanske hoppats på men inte visste fanns. Min mardröm under studietiden var att jag skulle bli fast och endast kunna söka typiska ingenjörsjobb, kanske få lov att flytta ut på landet för att jobba på en industri. Den möjligheten finns fortfarande, men många andra dörrar öppnas också genom ingenjörsutbildningen. Att få arbeta nära affären är både utmanande, stimulerande och inspirerande.

Vad från dina studier har du haft mest användning för nu när du jobbar?
Helt klart problemlösningstänket och erfarenheten att inget är omöjligt. Under studieåren satt jag oftast som ett frågetecken i början av varje kurs och funderade på hur det ens skulle gå att förstå en del av vad det handlade om. Tiden och en del arbete gjorde att bitarna alltid föll på plats lagom till tentatider.

Vilket är ditt bästa minne från din studietid?
Studentlivet i Uppsala! Rent studiemässigt var det examensarbetet. Det pågår under en hel termin och man har möjlighet att vara ute på en arbetsplats under den tiden. Det är den perfekta övergången från studierna till arbetslivet.

Om du kunde uppfinna eller utveckla en produkt som kunde hjälpa dig i vardagen, vad skulle det då vara?
Det skulle vara en maskin som kunde ta mig från en plats till en annan på 1 sekund, skulle vara väldigt skönt de gånger man är jättetrött.

Om man som tjej håller på att bestämma sig för vad man ska börja plugga, varför ska man då välja att bli civilingenjör?
Det är en grymt bra utbildning som utmanar och när man väl är färdig känner man sig trygg och kan välja mellan många olika arbetsplatser. Dessutom kan man, om man vill, bli superbra i Excel.

Tack!

[Intervjun skapades den 1 juni, 2012]