“VET INTE OM MAN KAN KALLA DET TALANG, MEN JAG HADE NOG BLIVIT EN BRA TEATERPRODUCENT”

Hej Helena, hur är läget?
Jättebra! Jag har precis börjat jobba och trivs väldigt bra.

Du var en av vinnarna i tävlingen Female Accelerate Program, vad innebär det?
Female Accelerate Program är en årlig utmärkelse av ett skräddarsytt traineeprogram där två vinnare, en från EHL och en från LTH i Lund, får göra tre olika traineeperioder på tre av Sveriges största företag under totalt 1,5 år. Syftet med tävlingen är att driva utvecklingen för mångfald på ledande positioner i näringslivet och att belöna framstående kvinnliga studenter och ge dem en bra start på en karriär som ledare. Som vinnare är man själv med och lägger upp sitt eget program. Just nu är jag på mitt första företag, Tetra Pak, och här jobbar jag för tillfället med flera spännande miljöprojekt.

Du har läst Ekosystemprogrammet i Lund. Först och främst. Hur är det att läsa i Lund?
Det är den bästa studentstaden man kan tänka sig! Här finns allt och lite till. Studentlivet erbjuder något för alla. Man kan festa loss ordentligt och samtidigt få en riktigt bra utbildning. Lund är litet och mysigt samtidigt som det ligger mitt i den fantastiska Öresundsregionen med Malmö och Köpenhamn riktigt nära. En perfekt blandning av stort och smått, med en helt speciell Lundaatmosfär.

… och hur är det att läsa ett sådant program?
Ekosystemteknik vid LTH är ett fantastiskt program som ger en stabil grund och många möjligheter att utvecklas inom miljöteknik och miljöarbete. Du kan specialisera dig på allt från att rena vatten i Bolivia till att utveckla nya gröna bränslesorter. Fem år känns som fem minuter när man har så roligt. Kursarna är fantastiska och det är verkligen bra sammanhållning i klasserna.

Vad är det bästa med att vara ingenjör?
Jag har en gedigen utbildning i ryggen som ger mig rätt verktyg för att kunna lösa alla sorters problem och bidra till en hållbar utveckling i samhället. Vi är dem som ser till att all teknik ständigt förbättras och jag vet inget roligare sätt att bidra till en bättre värld. Dessutom känns det bra att vara den som min mamma ringer om hon behöver någon som kan hantera en skiftnyckel, fixa datorn, laga gräsklipparen eller få komposten att fungera ordentligt.

Har du någon gång tvivlat på din utbildning?
Inte alls! När jag började plugga var miljöfrågor och miljöteknik ännu inte så hett som det har blivit de senaste åren. Men genom åren har jag bara blivit mer och mer övertygad om den lysande framtid som väntar ekosystemtekniker och miljöteknik, överallt på vår planet.

Hur kommer det sig att du valde att läsa till ingenjör?
När jag var sjutton gick jag på det som kallas “Flickor på Teknis” på LTH. Då får gymnasietjejer komma och bo hos en kvinnlig teknolog i två dagar. Vi fick besöka alla sektioner och se vad de gör. Vi hade fester och fick prova att lösa en massa kluriga teknikproblem. Innan detta besök hade jag aldrig funderat på teknis och efteråt var jag kanske inte såld, men åtminstone klart positiv. När jag fyra år senare, efter andra studier, jobb och resande, ville börja plugga ordentligt, då mindes jag hur kul det varit på LTH och hittade programmet Ekosystemteknik som verkade passa mig perfekt.

Om du fick välja en talang, oberoende av allt du tidigare gjort, vad hade du valt då?
Vet inte om man kan kalla det “talang” men jag hade gärna blivit en bra teaterproducent.

Vilket är ditt drömyrke?
Jag har haft flera olika. Tror att det ändras under åren och just nu har jag faktiskt lyckats pricka ganska nära. Min närmsta chef är Environmental Manager och han verkar ha ett spännande jobb.

Till sist, vad var det roligaste du gjorde i somras?
Jag var en vecka i Liverpool på arabisk kulturfestival. Det var väldigt spännande och mycket roligt!

Tack!

[Intervjun skapades den 5 november, 2009]