“OST OCH VIN ÄR UTAN TVEKAN DET BÄSTA MED FRANKRIKE. OCH SOLEN FÖRSTÅS!”

Hej Emma, vad hände i helgen?
I helgen var jag på weekend till Mysore i Indien. Just nu är jag på projekt i Bangalore så vi tog möjligheten att se oss runt lite. Det blev tempel, palats och massage!

Du har spenderat en hel del tid utomlands, bland annat på den franska Rivieran. Vad gillar du mest med Frankrike?
Ost och vin är utan tvekan det bästa med Frankrike. Och solen förstås, det är väldigt skönt att bara ha 2 månader med temperaturer under 10 grader.

… och vad tycker du är sämst?
Kollektivtrafiken och infrastrukturen! Jag kunde bli helt tokig av att aldrig veta om bussen faktiskt kommer komma eller inte, eller om tågföraren hade tagit strejk för att han bara kände för det vilket resulterar i att man måste vänta en timme på nästa tåg – som kanske inte kom det heller.

Du läste Medieteknik på KTH. Vad ska man ha för intressen för att gilla Medieteknik som utbildning?
Du ska dels tycka om de grundläggande ingenjörsämnen som programmering och matte. Men du ska även ha ett intresse för kommunikation och människor. Jag gillade medieteknik för att det var en kombination av tekniska och mer humanistiska ämnen.

Vilket ämne har du haft störst nytta av i ditt nuvarande jobb som konsult på Accenture?
Bra fråga! Just nu, baserat på det projektet jag jobbar på, har jag absolut mest nytta av Människa-Datorinteraktion, Database och Programmering, vilket jag aldrig hade kunnat tro när jag tog examen! Men generellt så har helheten av utbildningen varit det som förberett mig bäst för arbetslivet. Jag vet att det är en klyscha men KTH har verkligen lärt mig lösa problem och ha många bollar i luften. Sen märker jag att många ämnen kommer igen i olika arbetssituationer så man vet aldrig vad man ska få nytta av i framtiden.

Är Stockholm en bra studentstad?
Nja. Jag valde Stockholm som studentstad för att de hade den linjen jag ville läsa. Hade den funnits i en annan studentstad hade jag nog valt det istället. För mig var Stockholm bra för jag fick både möjligheten att engagera mig i studentlivet men jag hade även andra vänner än studiekamrater och familj där. Men jag vet att andra som var nyinflyttade i stan inte hade det lika lätt. KTH har dock ett aktivt studentliv så vill du vara engagerad så är inte det ett problem.

Nu bor du Olso. Är det sant att alla norrmän går hem klockan fyra och bara äter macka till lunch?
JA! Just på Accenture kanske inte klockan fyra är så vanligt men arbetstiden är 8-16 och det är ingen som säger något om du faktiskt går kl 16. Och mackor stämmer, de sitter där med sina 5 brödskivor med pålägg varje dag.

Vad kan du ge för råd till en tjej i gymnasiet som funderar på att läsa till ingenjör?
Det är en väldigt bra utbildning som ger många möjligheter efter examen. Men du bör ha ett intresse för matematik och teknik för annars kan det vara svårt att motivera sig men du behöver inte vara ’datornörd’ för att bli ingenjör. Utbildningen är väldigt mångfacetterad och framförallt så blir den det du gör det till! Gör det!

Tack!

[Intervjun skapades den 29 november, 2009]