“VI HAR FOLK SOM PLUGGAR JURIDIK, EKONOMI ELLER GÖR KARTOR PÅ MITT PROGRAM”

Hej Elsa! Du pluggar Samhällsbyggnad, vad är det roligaste med det?
Det roligaste är nog att jag har en sådan rolig klass. Vi har alltid sjukt kul ihop vad vi än gör. Räknar på broar eller äter lunch och pratar skit. Eftersom vi går samma inriktning så brinner för lite för samma grejer så skäms man inte lika mycket av att prata nörd-grejer med dom.

Tycker du mycket om broar och betong?
Ja, rätt mycket faktiskt. Hade du frågat mig när jag började på KTH så hade jag tyckt att du var lite konstig men nu. Det är lite sjukt hur mycket man kan förändras.

Måste man tycka om att bygga hus, vägar och sånt för att plugga samhällsbyggnad?
Nej nej! Absolut inte! Det är bara jag och resten av min inriktning som går igång på sådant. De andra i klassen valde andra inriktningar av en anledning. Stadsplanerarna är väl dom som är mest olik oss, dem gillar att diskutera planförslag och olika konstiga stadstyper. Vi har folk som bl.a. pluggar juridik, ekonomi eller gör kartor.

Du är engagerad i mycket på din sektion, berätta om vad det är du håller på med?
Oj, jag gör så mycket som möjligt! Jag är med i kören och i spexet. Jag har också varit aktiv under mottagningarna (när man tar emot de nya studenterna) och varit sångledare (typ toastmaster) på många sittingar och middagar.

Vad är det bästa med att vara engagerad?
Man får träffa massa människor! Jag älskar att lära känna nya människor och sådana finns det gott om när man är engegerad. Jag har dessutom fått många vänner som jag aldrig skulle ha träffat annars och dessa vänner är nog det mest värdefulla av allt jag fått på KTH.

Du blev nyligen utnämnd till årets S-Exellence, berätta om vad detta innebär och hur kändes det att få det?
Varje år utses någon i årskurs 4 som har bidragit mycket till sektionens verksamhet på något sätt, och i år så blev tydligen jag vald. Förutom äran så får man en resa till en ännu obestämd plats tillsammans med Arkitekts Exellence och Haninges byggingenjörers Exellence. För Exellencen från Samhällsbyggnad innebär det också att man får äta en fin middag tillsammans med alla tidigare S-Exellencer. Man får massa trevliga saker helt enkelt, men för mig så var det bästa ändå känslan att få ta emot diplomet. Att få bekräftelsen var så otroligt härligt!

Är ditt drömjobb det samma som när du började plugga?
Nej! När jag började plugga på KTH så sa jag nämligen högt och tydligt “Jag är intresserad av allt och kan tänka mig att bli vad som helst förutom brobyggare. Det finns inget töntigare än brobyggare…” och gissa vad jag vill jobba som när jag kommer ut. Jo precis. Mina kompisar skrattar åt mig varje gång ämnet kommer upp.

Vilken av alla fördomar om KTH-studenter kan du slå hål på efter fyra år på skolan?
Det är svårt att lista ut vad omvärlden tycker om KTH när man väl börjat på skolan så jag försöker med dom jag har hört:

  1. Det finns bara killar på KTH: Det ryktet är enkelt att dementera eftersom jag går på KTH och är tjej. Däremot så är det sant att på vissa inriktningar är det rätt ont om tjejer, men i min klass var vi drygt hälften tjejer när vi började.
  2. Folk på KTH har ingen social kompetens: Trodde jag också men ack så fel jag hade. Självklart finns det konstiga människor i klassen men dom flesta är “normala trevliga människor”
  3. Alla på KTH älskar matte: Nope. Väldigt många har t.o.m. problem med matten Jag är en sådan stereotyp som tycker att matte är otroligt kul men jag fick hjälpa många kompisar som svor åt allt. KTH är så mycket mer än bara matte!

< Tack!

[Intervjun skapades i November 2011]

Ställ gärna en fråga till Elsa nedan!


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.