“JAG HAR ALLTID VETAT ATT JAG SKULLE PLUGGA VIDARE, MEN VAR INTE VÄLDIGT MATEMATISKT LAGD PÅ GYMNASIET OCH TÄNKTE INTE I FÖRSTA HAND PÅ EN INGENJÖRSKARRIÄR”

Hej Cecilia! Vad jobbar du med?
Jag arbetar som konsult på ett förtag som heter Kapero. Kapero är experter på marknadsavdelningars utmaningar och problematik och hjälper företag att spara mångmiljonbelopp genom att göra marknadsavdelningen effektivare och mer affärsmässiga – utan att påverka kvaliteten. Sen jag började har jag fått prova på allt från kluriga inköpsanalyser till tryckupphandlingar.

Varför valde du att studera till ingenjör?
Det var av en slump som det blev KTH. Jag har alltid vetat att jag skulle plugga vidare, men var inte väldigt matematiskt lagd på gymnasiet och tänkte inte i första hand på en ingenjörskarriär. Jag ville ha en seriös och bra utbildning från en bra skola och kunde tänka mig att arbeta med marknadsföring i någon form i framtiden. Det var tillräckligt vagt för att kunna se rätt brett på mina alternativ. Några dagar innan sista ansökningsdagen till högskolan så hittade jag medieteknikutbildningen, som verkade riktigt spännande. Jag sökte, kom in, blev lyckligt förälskad i studentlivet och fann som en bieffekt att matte- och fysikämnen inte kräver en särskild begåvning. Det kräver beslutsamhet och noggrannhet, och det har jag gott om.

Fick du jobb på en gång efter det att du tagit examen?
Jag hade faktiskt jobb redan innan examen. Jag fick anställning på företaget där jag skrev mitt exjobb, som IT-konsult inom test på Capgeminis aspirantprogram. Efter två månader där insåg jag dock att test inte alls var min grej, så när Kapero hittade mig och sa “men du borde ju hålla på med marknadsföring”, så kunde jag inte annat än hålla med utan nappade och bytte jobb.

Har du idag de arbetsuppgifter som du förväntade dig att ha under din studietid?
Mitt svar, efter att ha funderat en stund är antagligen nej. Jag vet inte vad jag tänkte mig riktigt att jag skulle göra i framtiden då jag studerade, men det var antagligen inte det jag gör idag. Men de arbetsuppgifter jag faktiskt har idag rimmar ändå rätt väl med sådant jag ägnade mig åt redan på högskolan; att ställas inför en massa nya problem jag inte tidigare mött och att inte ge upp förrän jag löst dem riktigt, riktigt väl.

När du pluggade på KTH var du väldigt engagerad i mycket, varför det?
Det var ju så himla KUL! Det finns tusan inget bättre än att hitta något viktigt att tro på, och sen arbeta stenhårt för att förbättra det. Jag valde att göra studentlivskarriär just av det skälet: jag ÄLSKADE studentlivet (who am I kidding, Still do). Var i hierarkin sätter man sig om man vill påverka, förbättra och utveckla saker man älskar? Högt upp. Så det var bara att börja klättra. Ni kan ju bara gissa hur mycket jag lärde mig på vägen och hur många fantastiska och drivna människor jag fått möta.

Vad är det bästa du engagerat dig i och varför?
Allt jag gjort har egentligen varit det bästa, eftersom jag utvecklades och blev bättre på det jag gjorde med tiden. Jag är absolut mest stolt över mitt år som ordförande för Sektionen för Medieteknik på KTH, där min styrelse verkligen tog tillfället i akt och förändrade, utvecklade och förbättrade sektionsarbetet i samband med kårobligatoriets avskaffande. På ett personligt plan är jag också nöjd med alla chanser jag tagit att stå på scen, något jag heller inte visste innan jag började plugga att jag hade talang för. Båda saker jag nämnt nu har på sina olika sätt hjälpt mycket då jag sökt jobb.

Du har studerat medieteknik som inte är en av de mest traditionella ingenjörsinriktningarna, vad är det som utmärker medieteknik och varför valde du just den inriktningen?
Som sagt, Medieteknik var ett aningen slumpartat val, men ett jag är mycket nöjd med. Medieteknik handlar om det medium som finns mellan människor vid kommunikation. Alltså – datorer, mobiltelefoner, trycksaker, biofilmer – allt sådant innehåller moment där en ingenjör i Medieteknik skulle kunna göra nytta. Det tuffa med medieteknikutbildningen på KTH är att den är oerhört tvärvetenskaplig, vilket i praktiken innebär att den, utöver att utbilda i teknik, fokuserar mycket på de mjukare aspekterna av tekniken, exempelvis interaktionen med alla de saker jag tidigare nämnde. Detta gör att utbildningen berör väldigt kreativa områden som design och layout kopplat till funktion. Det finns en genomgående känsla av att fokus ligger mer på människa än på teknik, med tekniken som möjliggörare, vilket ger en starkt färgrik utbildning med en touch av flummig humanism. Fantastiskt!

Vilken av alla kurser som du läst är du mest nöjd över att ha klarat av och varför?
Jag är, så här i efterhand, hemskt nöjd med att ha överlevt programmeringskurserna. Som faktiskt arbete är programmering verkligen inte i min linje, men på ett konceptuellt plan har det varit oerhört nyttigt att ha läst. Man lär sig snabbt att bryta ned problem och att lösa dem på ett effektivt och sakligt sätt, vilket inte är helt lätt i praktiken. Det hjälper att tänka lite fyrkantigt ibland!

Vad är ditt drömjobb?
Mitt drömjobb är att få sitta i framkant och utveckla användande, att arbeta med att ta fram nya koncept som förändrar beteenden och hur man använder och ser på teknik. Det finns ett helt gäng företag och roller där det här, lite skönt vaga målet, går att uppnå. Kanske som copywriter på en reklambyrå eller varför inte VD på Apple?

Vad skulle du vilja säga till unga tjejer för att de skulle vilja börja plugga teknik?
Med en teknikutbildning i ryggen kan du göra precis vad som helst eftersom du huvudsakligen lär dig att bli en skicklig problemlösare. Dessutom, eftersom teknik är internationellt, så kan du arbeta hela i världen. En teknikutbildning är precis lika mångsidig som en ekonomiutbildning – men kom igen, hur mycket häftigare är det inte att faktiskt ha ett finger med i spelet när produkter som iPad, 3D-TV och applikationer till mobilen traskar in i ditt och dina vänners liv?

Till sist – när var du riktigt glad senast?
Jag stod sannolikt på en scen. Med en mikrofon – och ägde världen.

Tack!

[Intervjun gjordes den 3 oktober, 2011]

Ställ gärna en fråga till Cecilia nedan!