“MYCKET AV RÄDSLAN FÖR MATTE OCH FYSIK KOMMER FÖRMODLIGEN FRÅN DEN LÄGRE STANDARD GYMNASIESKOLAN HAR IDAG”

Hej Caroline! Hur mår du?
Jag mår toppen! Solen skiner.

Varför valde du att läsa Industriell Ekonomi?
Går man ind.ek får man läsa både ekonomi och teknik. Man får förståelse för båda fälten och det är till stor nytta i arbetslivet.

Säg en typisk titel man kan få när man har läst det programmet!
Man blir chef!

Och så talar du mandarin, hur coolt som helst! Kan du tänka dig att jobba i Kina nån dag?
Jag kan absolut tänka mig att jobba i Kina. Förutom den språkliga förståelsen har jag även det kulturella, och i många situationer kan det vara jätteviktigt. Som det ser ut idag har det blivit jättepopulärt att lära sig kinesiska i Europa och USA, men även kineserna lär sig bättre engelska. Om några år möts kanske parterna i mitten.

Varför ska man bli ingenjör?
Man blir allmänbildad.

Varför finns det egentligen så få kvinnliga ingenjörer?
Jag tror att många tjejer är rädda för matte, fysik och alla tekniska mackapärer som verkar helt obegripliga. Mycket av rädslan kommer förmodligen från den lägre standard gymnasieskolan har idag. Det krävs inte längre lika mycket kunskap och förståelse för att få MVG på gymnasiet. När jag började på KTH hängde jag inte alls med på matteföreläsningarna. Jag hade för lite förkunskaper.

Det finns så mycket man kan säga på den här frågan, och min andra teori fick jag inspiration till från en utställning på Tekniska Muséet. Om man läser på KTHs hemsida om den första kvinnliga studenten, får man veta att hon läste arkitektur. Hennes intresse var egentligen matematik men hennes far tyckte att hon borde läsa arkitektur istället. Nu lever vi på 2000-talet och kvinnor i Sverige har samma rättigheter som män, men det gamla sättet att tänka sitter på sätt och vis kvar.

Hur kan man påverka den statistiken?
Genom att fler kvinnliga ingenjörer, på ett lätt och roligt sätt, når ut till tjejer som tvekar inför utbildningsval. Det är inte många som vet vad en ingenjör jobbar med. Att berätta mer om det kan få fler tjejer att vilja bli ingenjörer.

Till sist, vilken låt är soundtracket i ditt liv?
Förmodligen en Lady Gaga-låt.

Tack!

[Intervjun skapades 14 Februari, 2011]

Ställ gärna en fråga till Caroline nedan!


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.