“NAMNET BIG SISTER KOMMER FRÅN ATT DET VAR FLER TJEJER SOM SÖKTE TILL TV-PROGRAMMET BIG BROTHER ÄN TILL EN TEKNISK HÖGSKOLA SAMMA ÅR!”

Hej Anna! Du är en av grundarna till Big Sister på KTH. Hur tog det egentligen sin början, rent praktiskt?
Jag, Sophia Fahlén och Josefine Boqvist gjorde under ett av våra sista halvår på KTH, ett projekt för ett minröjningsföretag i Södertälje. Om jag inte minns fel så satt vi på något fik eller restaurang efter något av våra besök hos minröjningsföretaget och diskuterade att det är så få tjejer som vet hur bra det är att blir civilingenjör och vilka roliga och spännande jobb som väntar en nyexad! Sen fortsatte vi spåna fram idéer till ett nätverk under bilresorna fram och tillbaka till Södertälje! Namnet Big Sister kommer jag ihåg att Josse kom på efter att hon hade sett att det var fler tjejer som sökte till programmet Big Brother än till en teknisk högskola året innan!

Vad är det bästa med att vara ingenjör?
Bland det bästa är nog att du blir van att lösa problem och att du utvecklar ditt logiska och analytiska tänkande, något som du behöver och använder när du börjar jobba! Sen måste jag säga att det allra bästa är de vänner och studiekompisar som du möter på utbildningen, de blir ens vänner för livet och ett väldigt starkt nätverk.

Vi har hört att du gillar Vasaloppet. Ska du ställa upp i år igen?
Ja, men det blir en kortare variant i år – Tjejvasan. Jag ska verkligen försöka åka ett av loppen varje år. Jag älskar verkligen stämningen på sådana tävlingar! Att vara ute och sporta i naturen är inte heller så dumt.

Det är som bekant en ganska tung sträcka att avverka. Vad tänker man egentligen när man är inne på säg sjunde milen och ändå har hela två kvar?
Då tänker man inte så mycket, då kör man bara. Det finns liksom inge val, det är bara att fortsätta! Det sitter i huvudet och det gäller att vara envis!

När är du i ditt esse?
Hmm… När jag och några teammedlemmar arbetar i ett högt tempo i ett projekt och når ett bra resultat som vi sedan presenterar för en grupp intressenter!

Du arbetar som internkonsult på SEB. Vad har egentligen en ingenjör på en bank att göra?
Ja, det kan man undra.. men det är en hel del ingenjörer här och jag tror att vi kommer att bli fler. Själv arbetar jag med att implementera “lean” i banken, dvs. ett arbetssätt som man sen långt tillbaka använt i industrin men som man nu även börjar införa i service- och tjänstemannasektorn. Jag läste mycket Lean och Integrerad Produktion under KTH tiden och att införa det på en bank istället för ett industriproduktionsföretag är en utmaning men det är ju det som är tjusningen. Jag gillar att utmanas varje dag på jobbet! Innan jag började som internkonsult gick jag SEB:s traineeprogram. På programmet var vi fem stycken civilingenjörer utav 24 st traineer. Jag ska nog försöka öka den siffran till nästa programstart.

Och så till nåt helt annat, vad händer i helgen?
Jag sticker upp till Tjejvasan i helgen. Denna gång är vi ett gäng svenskor och norskor som ska kombinera sport- och spahelg. Det kan ju inte bli bättre!

FAKTA

Namn: Anna Renberg

Född: 1983

Utbildning: Industriell Ekonomi, KTH

 

 

Tack!

Anna har läst:

[Intervjun skapades den 25 februari, 2010]


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.