“JAG SKULLE NOG BLI KONCEPTDESIGNER, DU VET, SÅDANA SOM KOMMER PÅ SLOGANS SOM NIKE – JUST DO IT!”

Hej Andie! Vad gör du just nu?
Jobbar som Supply Manager på Tetra Pak i Lund. Jag har kommersiellt ansvar för ett antal leverantörer inom flera produktgrupper. Jag har ansvaret att förhandla avtal med mina leverantörer samt att utforma och driva inköpsstrategier för mina produktgrupper.

Vi har hört att du har arbetat i Shanghai. Vilka är den enligt dig största skillnaden mellan Asien och Europa?
Jag var på både ABB Robotics och på Tetra Pak i Shanghai och trivdes grymt bra på båda arbetsplatser. Eftersom Kina är ett land under utveckling så händer saker mycket fortare än i Sverige. Både byggnation av nya skyskrapor och tidsramen för projekt på jobbet. Man måste kunna reagera snabbt, ta snabba beslut, och vara flexibel till förändringar i sin omvärld.

Hur ser den kinesiska arbetsmarknaden ut för svenska ingenjörer?
Shanghai har vuxit fantastiskt snabbt de senaste 20 åren och många svenska företag, stora som små, har sökt sig hit. Det finns möjlighet att både söka jobb direkt i Kina till svenska eller andra utländska företag, eller att söka till företag i Sverige som har verksamhet i Kina och få möjlighet till internationell arbetsbyte på detta sätt.

Vad har svenskar för rykte, om man känner till Sverige, i Kina?
Numera är Sverige förknippad med Zlatan, fartyget Göteborg, IKEA och Volvo. H&M har också etablerat sig med hög status i Kina, dock är det inte många som känner till att det är svenskt. Jag tycker Sverige behöver förbättra sin marknadsföring utomlands.

Hur kommer det sig att du valde att läsa till ingenjör?
Båda mina föräldrar är ingenjörer och det har varit självklart för mig att jag skulle bli ingenjör. Även om jag är och har alltid varit väldigt intresserad av andra ämne såsom marknadsföring och ekonomi så tycker jag ändå att en ingenjörsgrund ger den bästa basen att bygga vidare på. Jag har läst mycket extrakurser i marknadsföring och ekonomikurser under studietiden på KTH.

Vad är det bästa med att läsa Medieteknik?
Att det är tvärvetenskapligt, kreativt, och ger stor utrymme för egen anpassning. Det fanns många inriktningar att välja bland och vi hade många valfria poäng, resultatet är att man kan i stort sett sätta ihop sin egen skräddarsydda utbildning beroende på sitt eget intresse.

Vilken kurs är du mest stolt över att du har läst?
Kommunikationssystem tror jag den hette, det är en 16 poäng, 5 månaders lång projektkurs där vi jobbade med studenter från andra utbildningar och länder och gjorde projekt på uppdrag från riktiga företag. Den var bra för att då kom vi in i verkligheten av arbetslivet och hur det är att ha riktiga problem med riktiga stakeholders. Att den var väldigt lång gav också utrymme för trial and error och förbättring.

Om du fick välja ett yrke, oberoende av talang eller din nuvarande kompetens, vad hade du arbetat med då?
Jag skulle nog bli en konceptdesigner, du vet, såna som kommer på slogans som “Nike – just do it”

Om en gymnasieelev skulle rådfråga dig om vad man ska göra efter gymnasiet, vad hade du svarat då?
Jag tycker man ska ta ett sabbatsår, jobba eller resa utomlands. För att få lite perspektiv på vad man vill med livet. Sedan tycker jag det är viktigt att man utbildar sig vidare för en högskoleutbildning ger den bästa möjliga grunden för sin framtida arbetsliv. Ingenjörsutbildning är den jag rekommenderar mest.

Tack!

[Intervjun skapades den 11 mars, 2009]