varforingenjor-01

Film: Toppingenjörer på FLIR svarar på varför du ska bli ingenjör

Vad gör en ingenjör?

En ingenjör jobbar med problemlösning i alla dess former. Detta kan innebära alltifrån att designa VM-bollen i fotboll, utveckla appar till mobilen eller forska fram livsviktiga läkemedel.
Låter det väldigt brett? Det är det! Kolla in våra bloggar och intervjuer för mer information om vad man faktiskt gör som både ingenjörsstudent och yrkesverksam ingenjör.

Gå också gärna in på Ingenjörsvägens frågebank, där de svarar på de vanligaste frågorna om att bli ingenjör.

Varför ingenjör?

Det finns många bra anledningar till att plugga till ingenjör, här har vi samlat några av våra favoriter:

Varierande arbetsuppgifter:

  • Om man vill, kan en och samma ingenjör sitta och jobba med allt ifrån ledarskap och teambuilding till marknadsföring eller programmering. Det är de egna preferenserna som sätter stopp!
  • Bra jobbmöjligheter, både i Sverige och utomlands:

  • Arbetsmarknaden är ljus för både högkole- och civilingenjörer. Allastudier.se listar teknikyrken, och särskilt ingenjörer, som de med bäst utsikter för att få jobb efter examen. Detta innebär inte bara bra möjligheter till en stabil inkomst utan även att man som ingenjör har fler företag och jobb att välja mellan.En ingenjörsexamen gäller även utanför Sveriges gränser, och man kan jobba var som helst i världen!
  • Bra lön:

  • Som ingenjör har man en stabil och hög lön. Enligt Sveriges Ingenjörer var den ungefärliga medellönen 2015 för en högskoleingenjör 41 tusen kronor i månaden inom den privata sektorn och 39 tusen kronor i månaden inom den offentliga. För en civilingenjör låg dessa siffror istället på 51 respektive 45 tusen kronor.
  • Inblick i flera olika branscher och produkter:

  • Ingenjörer behövs på de flesta företag. Ett första jobb kan vara inom klädindustrin och ett nästa inom musik- eller byggbranschen. Även om produkterna och arbetsmiljöerna skiljer sig åt är problemlösningsmetodiken ofta densamma!
  • Vill du veta mer?

    Är du fortfarande osäker på om ingenjörsyrket är något för dig? För mer inspiration, kika in våra bloggar, intervjuer, och vår inspirationssida med intressanta videoklipp!