Kathy Laurini

The best thing about my job was that I was contributing to the future of human expansion into the solar system! These future missions will not only bring back new scientific knowledge and advanced technologies, but they will inspire a new generation of students to pursue careers in science or engineering. I look forward to seeing astronauts back on the Moon and on Mars and all the good that pursuit of these incredible challenges will bring to life here on Earth.

Li Sandsveden

“ATT VARA INGENJÖR GER MIG EN STABIL GRUND OCH MÖJLIGHETEN ATT FORMA MITT EGET DRÖMJOBB” Hej Li! Vad läser du? Om du menar läser som i en bok så läser jag just nu Lean In av Sheryl Sandberg. Om du menar läser som i en utbildning så tog jag examen i höstas Read more…

Vesna Ramic

“OM MAN VAR DUKTIG KUNDE MAN ÅKA PÅ MATTE OS I F.D. SOVJET UNIONEN” Hej Vesna! Hur ser en helt vanlig dag ut i ditt liv? Eftersom jag jobbar som teamledare är det oftast en massa arbetsmöten med olika projektledare, teamledare, chefer och med det egna teamet. Eftersom ABB är ett Read more…

Inga Bergström

“JAG ARBETAR MED ATT UTVECKLA LEDNINGSSYSTEM FÖR MILITÄRA ÄNDAMÅL I LAND, LUFT OCH MARINDOMÄNER”

Hej Inga! Du arbetar på Saab. Vad är det bästa med att arbeta på ett industriföretag?
Att vara med och ta fram produkter och lösningar från ax till limpa. Just våra används till att göra världen säkrare, med bättre koll på läget runtomkring som gör att man fatta klokare beslut.

Vad tillverkar ni i er avdelning?
Vi jobbar med att utveckla och producera ledningssystem för militära ändamål i land, luft och marindomänen. Det är system som hjälper användaren med lägesbild och beslutsstöd, eller hur man ska agera utifrån den aktuella situationen.

Vad för annan typ av teknik inspirerar dig i vardagen?
Gröngölingsboken i fickan är ju verklighet idag, med all tillgänglig information några knapptryckningar bort, vart jag än befinner mig.

Varför tror du att färre och färre ungdomar söker sig till tekniska studier?
Mycket fokus i media ligger på andra typer av yrken och jag tror inte att många ungdomar idag förstår vilka fantastiskt roliga jobb man kan få som ingenjör. Här är TV-programmet ”Felix stör en ingenjör” ett bra undantag men det räcker inte på långa vägar. Jag tror också att det ligger ett slags nörd- eller oglamoröst skimmer kring ingenjörsyrket som jag skulle vilja tvätta bort.

Tyckte du om matte på gymnasiet?
Ja, jag har alltid gillat matte, även om det på högstadiet på 70-talet inte var speciellt tufft att gilla och vara bra på matte, speciellt inte som tjej. Där tycker jag märka en annan inställning idag, i alla fall som jag upplever det genom mina söner.

Om du mötte dig själv (igen) när du var 15 år – vad skulle du sagt till dig själv då?
Go, girl go ! Gör det du tycker är roligt och rätt och tänk inte så mycket vad andra tycker. Använd hjärta och hjärna och kör på! Tänk på att vi alla har olika förmåga och kvaliteter, det viktiga är att använda dem på ett sätt som gör att man utvecklas.

Avslutningsvis, vad gör dig riktigt glad? och vad gör dig riktigt ledsen?
Glad: När jag får ett skönt flyt i en uppgift tillsammans med andra, kan vara både på jobbet och hemma. Det är så otroligt roligt att känna att man kommer framåt, till något bättre och ser ett resultat och vet att WOW – det här har vi åstadkommit.
Ledsen: När människor inte beter sig på ett schysst sätt, är elaka och orättvisa mot varandra. Då blir jag ledsen även om det inte drabbar mig själv.

(mer…)