Dagens fråga: Vad kan man göra efter att ha läst Bioteknik?

Bioteknik är kemi i levande system och möjligheterna är oändliga. Bioteknikens historia sträcker sig 10000 år tillbaka i tiden, men det är ändå ett område där det händer nya saker hela tiden, som biotekniker ligger du i forskningens frontlinje. Under min tid som student har jag oftast behövt senaste upplagan av mina bioteknikböcker eftersom att det händer så mycket att tidigare års upplagor inte längre gäller. Det finns mycket att göra och som biotekniker har du chansen att vara med att skapa allt från nya smarta läkemedel till miljövänlig plast.

Dagens fråga: Vad kan man göra efter att ha pluggat IT/Datateknik?

Informationsteknik är en linje som riktar in sig mer på hårdvaran i en dator. Man läser kurser som digital design, nätverk och kommunikation. Som en helhet täcker denna inriktning systemutveckling, databehandling och datornätverk, men även avancerad programmering, design och simulering av algoritmer och datorbaserade system. Dvs. hur man kan konstruera datorsystem i både hårdvara och i mjukvara.

Dagens fråga: Måste jag vara bra på engelska för att plugga till ingenjör?

Under de tre första åren är de flesta föreläsningarna och litteraturen på svenska och du kommer få öva i små doser på att läsa och skriva rapporter på engelska. Det är en fördel att vara bra på engelska, men du kan klara dig jättebra även om du inte är så bra. Under mastern (år 4 och 5) är undervisningen oftast på engelska, men då har man hunnit vänja sig.

Dagens fråga: Är det lätt att åka på utlandsstudier när man pluggar till ingenjör?

Det kan vara olika svårt beroende på var du vill åka. Till USA och Australien kan du behöva ansöka i god tid innan du vill åka och det är ganska hård konkurrens om platserna, medan det är enklare i Europa. Om du dessutom talar något annat språk, som franska, tyska eller spanska, finns det nästan oändliga möjligheter att åka till länder där de talar det språket. Vissa tekniska högskolor erbjuder förberedande språkkurser innan du åker.