litenlogofram-01
  • Anmäl dig till IGEday
  • Bloggar
    • Space Up your Life
    • Hong Kong by Lisa
    • Kemistbloggen
    • Tisdagspeppen
    • Gästbloggare
  • Bli ingenjör?
    • Varför ingenjör?
    • Personas
    • Inspiration
  • Intervjuer
  • Nyheter
    • Nyheter
    • Pressmeddelanden
    • Womengineer i media
  • Magasin
  • WE Awards
  • Stöd oss
    • Bli vår partner
  • Om oss
    • About us

Avslut: Ett lyckat misslyckande.

Greta&Livet juni 17, 2018augusti 12, 2018 Greta Kerttu 1 kommentar

Hej på er!
Grattis till sommarlov, ledighet, första sommarjobbet eller studenten!

Det var ett tag sen jag skrev sist och egentligen har jag massor jag vill skriva,  som att flytta 100 mil mitt i studierna, att göra exjobb, om psykisk ohälsa och steget in i arbetslivet. Jag ska istället ägna mitt sista inlägg om ett svårt men lyckat beslut: att hoppa av civilingenjörsprogrammet och ta ut en högskoleingenjörsexamen. Om rädslor att inte vara bra nog eller få jobb, men också budskapet att må bra och att arbetsmarknaden behöver dig oavsett längden på dina ingenjörsstudier.

Jag har alltid vetat vad jag vill och varit fast besluten att lyckas med det. Att komma på tanken att bli ingenjör var ett fantastiskt beslut men jag visste också att det skulle bli tufft. Tyvärr förberedde jag mig på att klara av fel saker. Jag tror de flesta är oroliga över ämnenas svårighetsgrad, det var jag också. Ja, kunskapen kräver en hel del tid och energi för att förstå, men till sist var det jag själv som skulle stå i vägen. Det visade sig att jag var ännu mer rädd för något annat: att inte vara bra nog. Detta ledde till en enorm drivkraft som gjorde att jag ständigt var upptagen med något jag trodde skulle få mig att lyckas som person, socialt eller karriärmässigt. Jag blev beroende av stress.

Lektion 1: Du kan åta dig så mycket du vill, MEN du måste vila däremellan.

Lektion 2: Du behöver inte göra allt samtidigt. Allt har sin tid.

Bildkälla

Efter 3 år av ingenjörsstudier insåg jag att jag hade två alternativ: fortsätta kämpa de två sista åren med studierna men riskera att må ännu sämre eller att avsluta studierna och ta en annan examen än vad jag tänkt mig. Som ni förstår valde jag det senare alternativet. Men det var inte lätt. För det första kände jag mig riktigt dålig som inte klarade av det jag tänkt mig, och jag jämförde mig med mina klasskamrater som skulle lyckas bättre än jag. För det andra var jag riktigt nervös över att hitta  jobb. Jag visste inte hur arbetsmarknaden såg ut och var rädd att inte vara kompetent nog för att anställas. Mitt i detta fick min sambo ett drömjobb i Stockholm och som tur är förenklade det mitt beslut. Hade jag varit kvar i Luleå hade jag inte vågat ta det beslut som egentligen var bäst för mig.

Lektion 3: Du behöver inte alltid kämpa. Ge upp för dina egna krav på dig själv ibland. 

Det finns några viktiga detaljer jag vill ta upp om du själv är i en liknande sits och är orolig för liknande scenarion.
För det första är det brist på ingenjörer så chanserna att få jobb är riktigt bra. För det andra är det ännu större brist på kvinnliga ingenjörer och många företag söker med ljus och lykta efter just kvinnor. Dessa två påståenden bekräftas efter flera intervjuer jag har varit på (konsultroller som konstruktör) där de ordagrant har sagt att det är svårt att få tag på ingenjörer. Så, du kan pusta ut! :)

Lektion 4: Det är DU som bestämmer din karriär och lycka, inte arbetsmarknaden eller din utbildning.

Till sist vill jag berätta att du är bra som du är. Du behövs både för dina personliga egenskaper och din kunskap. Jag är så tacksam över kunskapen jag fått under studierna, alla insikter om hur teknik, individer och samhälle fungerar. Men framförallt har jag lärt mig om hur jag fungerar. Och inte fungerar. Studierna har alltså varit värdefulla på så många sätt, men jag är lättad, glad och otroligt stolt över att snart ta examen.

I morgon är min första arbetsdag som ingenjör, och jag ser verkligen fram emot att få känna att mitt arbete gör skillnad, få insikter och kunskap, och känna passion över mitt yrke. Detta kommer jag att göra oavsett grad av examen.

Stor kram på er, jag önskar er en underbar sommar!

Kommentera

Ingenjör på LTU

Greta&Livet april 4, 2017 Greta Kerttu 0 kommentarer

LULEÅ
Man märker ganska snabbt att LTU har valt is och snö som marknadsföring, och det med all rätt. Det finns inget annat universitet i Sverige som kan erbjuda tillgången och möjligheterna till snöäventyr under studietiden. Många studenter kommer hit just därför! Förutom snön så har även Luleå de bästa friluftsalternativen sommartid, framförallt skärgården som är helt underbar under midnattssol!

Om detta inte är vad som drar dig så kan jag inspirera dig till att Luleå har precis det man behöver. Försöker du hitta balans är det här rätt ställe. Omgiven av vacker natur som vatten och skog ena minuten, till shopping, restauranger och nattliv den andra. Med 1 h till arlanda är Luleå i princip en förort till stockholm!

Big air och Rail park på campus
Det coolaste på LTU hittar du på skidorna! Inte bara det att det under hela vintern finns tillgång till en Rail Park mitt i campus men också att det hålls en Big Air tävling varje år där du bildligt talat flyger över universitetet. Läs mer i mitt inlägg om det här. Nöjer du dig inte med lite hopp och trix på campus anordnas skidresor till bland annat Sverige, Finland och Ryssland. Men såklart finns det backar lokalt också!

ltu.se

Isen
Har du någon gång kört bil på isen? Det kan du här, i flera månader. Men det är inte just bilen som lockar, utan möjligheten att åka skridskor, skidor, spark och promenera på den upplogade isbanan som går runt stan. Så fort isen lagt sig och solen är framme är ALLA Lulebor där och det är inte så konstigt. Den är nog det bästa med Luleå vintertid!

Bildresultat för isvägen luleå
sverigesradio.se

Gemenskap
Eftersom det är fler studenter som kommer från andra delar av Sverige än lokalt bosatta så är det lättare att hitta andra studenter att umgås med. Många väljer därför också att engagera sig i studentföreningar, vilket det finns massor av!

Campus
Även om LTU är mindre än andra studentstäder så skapar ett mindre campus universitetets hjärta. Här blandas olika program i närheten till varandra, vilket gör att du får bättre kontakt både med studenter och personal. Dessutom ligger campus 5 km utanför stan vilket gör platsen till ett speciellt studentsamhälle. Här har du Luleås största gym/träningsanläggning med tillhörande studentsektioner inom alla diverse sporter! Matbutik, frisör, Luleås bästa café, restauranger och nattklubb såklart! På helgnätterna serveras bland annat wofflor och pizza i katakomberna under skolan..spännande!

Lärarna
Fördelen med ett mindre universitet är att lärarna har tid och känner stort engagemang för dig. Dom välkomnar dig att när du vill passera deras kontor om du har frågor. LTU har också bland Sveriges högst andel disputerade och aktivt forskande lärare, vilket ger dig möjlighet till extra expertis och möjlighet att skapa kontakter med andra områden för grymma arbeten!

Boende
Vad betyder ett mindre universitet som ligger 5 km från centrum? Jo att du kan bo mindre än 50 meter ifrån dina närmsta undervisningslokaler, om du vill vakna med utsikten över skolan vill säga. Ärligt talat är det skolan eller skog/vatten som har att erbjudas i utsikt på det gröna campusområdet. Hur underbart låter inte de sistnämnda? Studentlägenheterna som är längst bort ligger knappt 2 km från campus med sjöutsikt, elljusspår och en av Luleås största matbutiker i närheten. Läget är toppen, men vill du bo i sömngångsdistans till universitetet får du vara redo att lägga ut en del pengar. Sovmorgon är guld värt!

Bildresultat för luleåStudentboende? Bildkälla

10 minuter
Är allt du behöver för att komma till de mesta i Luleå från campus. Shoppingcenter, matbutiker, Luleås största friluftsområde, skärgården, kanotuthyrning, grym klättring utomhus, skog, badstränder, uteliv, kultur. Lägg på 10 min till så är du på flygplatsen, men ha i åtanke att stora hjordar med renar på vägen kan försena dig.

Äventyren
Någon timma bort har du kungsleden, riksgränsen, sarek- och abisko nationalpark, sveriges största (och enda?) glaciärer, Europas största oreglerade fors (storforsen), Europas laxtätaste älv (torneälven), Finland, Norge (lofoten!) och Ryssland, Ishotellet (nu även under sommaren). I tell you, äventyren tar aldrig slut!

Bildresultat för sarek
Sarek – endast för den väl bevandrade! 


 

Kommentera

Vad är en attraktiv karriär och arbetsgivare?

Greta&Livet november 24, 2016januari 30, 2017 Greta Kerttu 0 kommentarer

Vad definierar en attraktiv karriär och arbetsgivare för många kvinnliga ingenjörsstudenter?
Här om dagen var jag med i en fokusgrupp där vi fick frågor om vad som är attraktivt för våran karriär och framtida arbetsgivare. Det var väldigt spännande att läsa de andras ingenjörsstuderande kvinnornas svar, och jag blev förvånad! Uppriktigt sagt trodde jag inte de skulle stämma så bra överens med mina. De visade sig vara fantastiska värderingar mina framtida kollegor har. De har integritet. Lön och materiella förmåner var inte aktuellt. Vad är det vi hellre väljer?

 

pros-and-cons-400x225

Källa

Jag har alltid upplevt att personer med starka värderingar för global miljö och hälsa varit sällsynta i mina kretsar. Ännu mer sällsynt är det att ställa liknande krav på arbetsgivare. Ju längre jag kommer in i min utbildning desto starkare blir mina personliga åsikter och desto viktigare blir sorteringen av karriär och arbetsplats. Därför var det fantastiskt att läsa om vad dessa kvinnor tyckte var attraktivt inom arbetet i framtiden. Det gav mig hopp och insikt om att vi unga kvinnor inte bara har höga krav på oss själva, utan även den framtida arbetsgivaren. Det var en sån styrka och starka värdefulla värderingar. Jag hoppas verkligen vi kommer stå fast vid åsikterna när det är dags att välja jobb, för det är vi som kommer utveckla företagen och skapa nya normer.

Attraktiva karriärer och arbetsplatser innehöll:

  • Ett hållbart globalt perspektiv för människor och miljö
  • Moraler som stämde bra överens med personliga värderingar
  • Mångfald och öppenhet
  • Möjlighet till flexibelt arbete för att sätta familjen först
  • Möjlighet till utveckling
Kommentera

Pepp söker förebilder och gymnasietjejer!

Greta&Livet november 17, 2016januari 29, 2017 Greta Kerttu 0 kommentarer

Jag har precis börjat engagera mig i en organisation lik Womengineer, Pepp, som vill skapa fler kvinnliga förebilder inom ingenjörsbranschen och peppa gymnasietjejer att söka ingenjörsstudier. Pepp startade faktiskt i samarbete med Womengineer! Det tar ganska mycket tid nu vid uppstarten men det är så roligt och fantastiskt hur mycket engagemang vi får från sökande, universitet och gymnasieskolor, och vi har knappt funnits 2 veckor i Luleå!

Nu är det dags för Pepps mentorskapsprogram som ger gymnasietjejer (adepter) en mentor på universitetet. Problemet idag är att teknikutbildningar tappar tjejer precis i övergången mellan gymnasiestudier och universitetsstudier, och därför vill Pepp skapa en kontakt mellan utbildningarna för att visa verkliga förebilder och företag.

Pepp finns i Stockholm, Umeå, Göteborg och nu i Luleå. Stockholm, Göteborg och Luleå har mentorskapsprogrammet under våren. Så är/känner du någon som kan passa som mentor eller adept, så tveka inte att söka! Du får träffa nya människor, fantastiska tjejer och spännande företag. Vilket teknikintresse man har (mycket eller inget alls) spelar ingen roll och det är självklart gratis. Det finns alltså inget att förlora!

Ansökan

Luleå (senast 30/11) Anmälan Adept & Mentor

Göteborg  Anmälan Mentor,  Anmälan Adept

Vet du när och var Stockholm tar emot sina anmälningar? Kontakta mig!

Hemsidan Blipepp

Första timmen hade alla våra flyers (80 st) gått åt när vi stod på Luleå gymnasieby idag! Wow! Så här såg det ut:

pepp-monter-2
Linnea Johansson, projektledare
Kommentera

Engagera sig utanför studierna?

Greta&Livet november 10, 2016november 10, 2016 Greta Kerttu 0 kommentarer

När jag började på universitetet kom många med tips på hur man ska göra studierna så bra som möjligt. Studera minst 40 h/veckan, träna och sova ordentligt, ha en massa kul och att engagera sig i någonting. För mig lät det som en stor lista med krav och alldeles för mycket att orka med utöver de redan krävande timmarna i skolan. Som prestationsmänniska så prioriterade jag inte alltid det roliga, och jag kommer ihåg hur jag tänkte ”Jaha, (suck), ska man hinna ha kul också?!”. Att jag resonerade så är nu i efterhand något som får mig att just skratta!

När man dessutom är ny på universitetet är det lätt att tro att alla alltid har så himla roligt och alla engagerar sig så mycket i allt möjligt (inte sant).  Så de första åren var jag lite orolig för att jag inte var med i till exempel någon studentförening, för jämnt fick man höra ”arbetsgivare väljer dem som engagerat sig utanför studierna” (vilket säkert kan vara troligt). Att jag jobbade som instruktör, och på så vis kunde slå två flugor i en smäll (engagemang i jobbet + träning), kunde jag inte se, för jag var blind på vad jag ”borde” göra.

Men med universitetsåren har jag kunnat se vad som egentligen är viktigt för mig och på så vis vad jag tycker är värt att engagera sig i. Ett engagemang kan vara ett stort projekt som tar mycket tid eller hjälpa någon med läxorna. Dessutom så behöver man ju inte göra allt det här som att träna 5 ggr i veckan, engagera sig och hitta på roliga saker jämt, samtidigt. Allt har sin tid. Ena året blir det kanske mindre träning och mer engagemang, eller mindre sömn och mer skojj :)

För mig just nu blir det inte så mycket av det roliga eller träningen, eftersom kurserna i skolan och mitt engagemang i Womengineer och Pepp tar upp väldigt mycket kvälls- och helgtid. Man får helt enkelt prioritera olika för varje år/termin/läsperiod. Det kan även vara så, som det också är för mig nu, att engagemanget tar upp så mycket tid att jag inte riktigt hänger med 100% i studierna. Då får det också bli en prioritering, att lära sig något annat utöver studierna just nu och ta ikapp kurserna senare.

Så med det sagt vill jag poängtera att ett engagemang:

  1. Ska vara något du känner en personlig passion för eller ger dig utveckling inom intressanta områden.
  2. Inte är något du tvingar dig till för att ”alla andra gör det” eller att ”det ska se bra ut på CV:et”.
  3. Ska bli något du känner att du har tid att prioritera eller undersöka om något annat kan få mindre fokus en stund.
  4. Kan se olika ut och kräva olika mycket. Något blir som ett extra jobb och ett annat mer socialt och roligt. Välj det som passar dig.
img_7607 Kommentera

Coolt projekt på gång!

Greta&Livet november 3, 2016november 3, 2016 Greta Kerttu 0 kommentarer

Ny läsperiod igen. Vart försvann den förra? Har jag lärt mig något? Man är ständigt i tankar så man hinner aldrig reflektera över vad man egentligen lärt sig. Nu när jag tänker efter så kan jag helt nya saker, det är det jag älskar med universitetet. Det må hända gå snabbt och man är lost ganska ofta, men man lär sig så mycket. Det är helt fantastiskt när det väl sjunker in! Så var inte rädda för 5 år av studier, eller mer ;)

Det som händer nu är en kurs i avancerad CAD. Lära sig ett datorprogram, förstå ritningar och lära sig bygga upp en produkt på ett logiskt och realistiskt sätt. Förra läsperioden lärde jag mig också ett liknande program, och ju fler datorprogram jag går igenom, även om de är kul, desto mer inser jag att det inte är min prioritet att lära mig dessa program. De underlättar en hel del och man skapar riktigt snygga modeller, men jag är mer intresserad av designteori, användbarhet (User experience (UX) design), ergonomi, psykologin inom teknik osv. Sådan kunskap som består hela livet ut, de kan forskas på och diskuteras, men basen finns där. Datorprogram och teknik ändras, så hur jag bygger upp en 3D modell ser förmodligen inte likadant ut om 20 år. Och andra sidan, lär jag mig inte dom nu, så ligger jag sjukt efter vid den tiden!

British television presenter Rachel Riley shows a virtual-reality headset called Gear VR during an unpacked event of Samsung ahead of the consumer electronic fair IFA in Berlin, Wednesday, Sept. 3, 2014. (AP Photo/Markus Schreiber)
(AP Photo/Markus Schreiber)

Med det sagt, så är jag glad över den andra kursen, användbarhet. Apropå teorier som består, så använder vi kursböcker från 80-talet. Först är man lite skeptiskt, speciellt när man går teknik- och vetenskapsprogram, men hur vi uppfattar det estetiska har ju faktiskt inte förändrats så mycket de senaste 100 åren. De gyllene snittet togs ju redan fram ”av de gamla grekerna” (Stackarna, de ska alltid vara så gamla).

Det som gör en extra exalterad är projektet vi ska ha med ett företag! De utvecklar kranarna som tar upp timmerstockar på lastbilar. Är man inte van vid maskiner låter det kanske inte så himla kul, men även de här företagen vill ha in den senaste tekniken för att skapare säkrare och effektivare jobb. Företaget vi jobbar med använder redan VR (Virtual reality) glasögon för att kunna sitta i lastbilshytten och jobba med kranen. Vårt jobb blir att skapa en ny typ av produkt de kan styra kranen med, (som dom inte kan se på grund av glasögonen såklart). Alltså behöver produkten vara sjukt användarvänlig så man direkt förstår hur den fungerar utan att behöva ta av sig brillorna. Coolt va?! Ska bli SÅ spännande! Det här är verkligen något jag vill jobba med i framtiden. Vill ni se hur det ser ut idag, kika in filmen nedan!

Kommentera

Sista timmarna i spån

Greta&Livet oktober 27, 2016oktober 27, 2016 Greta Kerttu 0 kommentarer

När jag drömmer om mitt framtida hus så är det speciellt en sak som jag vill ha i överflöd. En stor verkstad med massor av verktyg och virke! Hade varit fantastiskt med gjutning, glasblåsning och smedja också, när jag väl lärt mig allt detta. Haha. Men tills vidare så har vi en fantastiskt verkstad i skolan för oss TD:are (studenter på teknisk design). I produktutvecklingsprocessen ligger stor vikt i att kunna presentera en fysisk prototyp för att beskriva sin idé på bästa sätt. Ju mer verklig desto bättre.

I kursen formgivning har sista uppgiften varit att skapa en modell av en kaffebryggare. Vi fick arbeta i valfritt material. De flesta jobbar med polyuretanskum (en slags hårdpackad frigolit som känns som trä) eller papp beroende på hur komplicerad formen är. Jag var hemma i min fars verkstad vid det här laget, och har du varit ute på landsbygden i en verkstad så vet du att det finns allt möjligt ”skrot” som får en att skaka på huvudet. Men jag skriver ”skrot” för det ger samtidigt fantastiskt med kreativitet. Förra året byggde jag lampor av gamla fläktkåpor och till kaffebryggaren hittade jag stuprör.

Det svåraste med uppgiften var att sätta samman det vi lärt oss i kursen. Bland annat formers dominans, riktningar och semantiska egenskaper (hur vi uppfattar en produkt). När man till slut bestämt sig hur produkten skulle formges var det bara att sitta ett antal dagar i modellverkstan på skolan.

beccagreta
Rebecka fräser och jag limmar ihop alla delar.

Till sist hade hela klassen feedback där vi fick presentera och diskutera varandras verk.


img_7740

Mitt slutgiltiga resultat. En maskin för den miljömedvetna som hellre dricker mindre men etiskt kaffe. Att stuprören luktar lätt av ladugård är en bonus för smakentusiasten!

img_7737
Metall, trä och kork.
Kommentera

En påminnelse om paus

Greta&Livet oktober 18, 2016 Greta Kerttu 1 kommentar
Tentaveckan närmar sig. Det är mycket nu för det flesta av oss. Inlämningar och plugg med alldeles för lite tid kvar  till dead lines. Det är lätt att ryckas med i samhällets ”power habits” och glömma att bara strosa. Man kan inte längre bara lunka i skogen, det ska vara en power walk med pulsmätare och tidur. En slumrande stund på eftermiddagen ska vara lika effektiv. Artiklar som ”få bäst effekt av din power nap” får oss att tro att vi även ska prestera i sömnen.

För två veckor sedan blev det alldeles för mycket för mig. Första läsperioden har man så mycket energi efter sommaren att det är lätt att hålla lågan uppe. Hela skoldagar och uppbokade vardagskvällar och helger. Lika bra att köra på så länge man har energi, tänker jag. Varje gång. Jag lär mig aldrig. Sen blir man alldeles trött. Omotiverad. Man blir förbannad på sig själv för att inte inse och för att inte ha energi. Som tur är har jag lärt mig att acceptera det fortare och sluta vara så taskig på mig själv. Livet går upp och ned, även om man försöker hålla jämnt tempo. Jag har haft perioder då jag går runt och suckar, inte för att det är tråkigt, utan för att jag försöker få in luft i lungorna. Ibland glömmer jag att andas. Att stanna upp och tänka på mig själv. I tumultet av alla uppgifter och inlämningar blir plötsligt skolan det enda som räknas i livet. Njutningen har försvunnit och andningen likaså.

img_6599
Torneälv

När jag inser att det blir för mycket tar jag paus. Det kan bli en hel vecka. (Hel vecka?? Mitt tidigare jag hade dött av stress på bara tanken) Katastroftankar om att allt kommer gå åt helskotta äger plötsligt ens hjärna. Även om studietiden är hektiskt så har vi faktiskt möjlighet att vara flexibla. Tanken att åka på charter och skriva inlämningarna från Spanien har slagit mig flera gånger. Jag försöker acceptera att jag kanske lämnar in någon uppgift en dag (eller fler) senare. Att ta en paus betyder inte att du slutar eller har gett upp. Pauser brukat ge mig utrymme till lösningar och värdefulla insikter, vilket i sin tur gör att jag kommer ”snabbare framåt”.

För mig funkar det att åka ut på landet till mina föräldrar. Där står tiden stilla. Ute på landet är klockans tickande ironiskt nog lugnande. Plötsligt älskar jag livet igen. Jag har nu varit i lugnet i mer än en vecka. Gjort skoluppgifter när jag känt för det. Druckit te, och bara suttit och låtit tankarna vandra.

Idag insåg jag att jag lyckats åstadkomma minst lika mycket skolarbete i lugn som om jag hade varit i skolan men använt tiden för att stressa och därmed tänka ologiskt. Plötsligt är jag tillbaka på rätt väg igen, med inlämningar i tid. Jag har alltid levt efter tron att jag gör som mest när jag är stressad. Det börjar bli mer och mer fel. Ta en paus!

img_6347
Torneälv
Kommentera

Gymnasietjejer, ni behövs!

Greta&Livet oktober 13, 2016 Greta Kerttu 0 kommentarer
Jag och min Womengineer-kompanjon Mia stod på Öppet Hus på LTU, Luleå tekniska universitet, i tisdags. Kanske var just du där? Förhoppningsvis har du hittat till womengineers alla sociala medier (Facebook, Twitter, Linkedin & Pinterest) och blivit inspirerad till att bli ingenjör! I detta inlägg tänkte jag samla sånt som kan vara intressant att veta om ingenjörsstudierna och sammanfattningen av dagens funderingar från tjejerna.

fil-000

 

Vad är en ingenjör?
Det kan vara lätt för oss att säga ingenjör i var och varannan mening men utan förståelse för vad det innebär kan det bli svårt att få ett sammanhang. Under dagen fanns som tur var föreläsningar om yrket, men ofta fick vi frågan ”vad gör egentligen en ingenjör?”. Helst hade jag velat visa videon nedan för tjejerna men jag och Mia fick nöja oss med att formulera oss ”löser framtidens problem” och rada upp exempel på spridda ämnen. Men ni kan vara lugna, vi visste inte heller riktigt vad det innebar när vi sökte. Den här videon är gjord av Womengineer och samarbetspartnern Flir som utvecklar infraröda kameror. Dessa ingenjörstjejer är verkligen förebilder för oss alla och jag blir så inspirerad av att se filmen!

 

Matten
Vi pratade med tjejer från olika gymnasieutbildningar. Jag är så glad att både jag och Mia kunde representera den där tjejen som inte gick teknik- eller naturvetenskapslinjen. Med våra bakgrunder och det tekniska basåret kändes det som om vi kunde öppna upp några ögon från alla möjliga gymnasieutbildningar. De som kom från natur och teknik uttryckte ofta oro för att matten skulle vara svår på universitetet. Jag själv hade svårt för matten på gymnasiet, (läs mitt inlägg om det här). Så att kunna säga till dessa tjejer att dom kunde mer matte än jag på gymnasiet, och att dom kommer klara det galant, kändes superbra. Mia poängterade också hur mycket hjälp som finns att få på universitetet. Lärarledda räknepass, räknestugor och att det blir lättare om man pluggar ihop med nyfunna vänner. Kan vi så kan du! Framtiden behöver er.

Bloggtips
Här på womengineer skriver vi massor av inlägg om vad en ingenjör är och varför du ska välja det yrket. Här kommer några inlägg som är värda att titta närmare på:

  • Gör din framtid en tjänst
  • Vad gör en ingenjör?
  • Därför ska du välja ingenjör

Ingenjörsämnen
När jag sökte utbildning visste jag inte heller vad jag ville gå. Jag hade mitt design och kreativitetsintresse att gå på, och när jag läste om civilingenjörsprogrammet Teknisk design klickade det direkt. Mia valde istället utifrån framtidsperspektivet, men oavsett hur du gör så kan det vara bra och veta inom vilka ämnen du kan utbilda dig. Bland alla utbildningskataloger kan man lätt bli förvirrad över utbudet, så här listar jag inom vilka ämnen du kan läsa till ingenjör (finns säkert fler), och vem av oss på Womengineer som bloggat om det. Kanske hittar du en favorit?

  • Arkitektur
  • Brand
  • Energi (Mia)
  • Industriell Ekonomi (Kajsa, Jenny)
  • Material
  • Maskin (Isabella)
  • Naturresurs
  • Rymd
  • Design (Greta, Helena)
  • Väg- och vattenbyggnad
  • Öppen ingång (gå ett år som ingenjör och välj sen inriktning)
  • Berg- & anläggning
  • Bilsystem
  • Data (Evita)
  • Datorspelsutveckling
  • Elkraft
  • Trä
  • Bioteknik (Kristina)
  • Information
  • Medicin
  • Media (Sofie)
  • Samhällsbyggnad
  • Fysik (Hannah)
  • Kemi
  • Textil (Lisa)
  • Internationella affärer (Ellen)
  • Matematik
  • Sjö (-fart, -kapten, -befäl)
  • Mekatronik (blandning av mekanik, elektronik och datateknik)
  • Ekosystem
  • Lantmäteri
  • Nanovetenskap
  • Bygg

Phew! Nu fick jag fram helt nya områden för mig också! 

 

Kommentera

Sök till Pepp!

Greta&Livet oktober 6, 2016 Greta Kerttu 0 kommentarer

Pepp är ett mentorsprogram som erbjuder tjejer på gymnasiet att få en mentor på en teknikutbildning på universitetet. Nu söker Pepp i Stockholm, Göteborg och Luleå (nystartat!) universitetsstudenter till projektgrupperna inför mentorskapsprogrammet 2017. Precis som på Womengineer drivs Pepp av att visa upp kvinnliga förebilder för unga tjejer. För många av oss, inklusive mig själv, var det inte självklart att bli ingenjör och man hade väldigt lite kunskap om vad det handlade om. Därför är det viktigt att sprida möjligheterna vidare och framför allt till tjejer som är underrepresenterade inom ingenjörsbranschen.

Projektgrupperna söker bland annat kreatörer, fotografer och eventplanerare, så känner du att du vill vara med och förändra unga tjejers syn på ingenjörsyrket och vill bidra med din kunskap så sök senast fredag 7:e Oktober. Du kan såklart nominera en vän också!

Läs mer på deras facebook sida, Pepp, eller på blipepp.nu!

Kommentera

Inläggsnavigering

1 2 … 9 Nästa

Greta Kerttu

Teknisk design
LTU

Hej! Design och världen är mina heta ämnen. Problemlösningar, äventyr, vackra skapelser och miljö. Så följ med mitt liv, genom kaos och frid, på teknisk design på LTU. Det blir estetik, teknik och nya lösningar! Dessutom har jag ett ohemligt mission; skapa bättre förutsättningar för människor och jord!


Senaste blogginläggen

Avslut: Ett lyckat misslyckande.

Ingenjör på LTU

Vad är en attraktiv karriär och arbetsgivare?


Partners:


Samarbeten:


What is an engineer really?

Who is this awesome engineer?

Listen to our podcast

Let’s go to space together!

Bloggar | Intervjuer | Universitet och högskolor |
Nyheter | Stöd oss | Om oss | About us