Första kvinnliga ingenjören har blivit staty

I förra veckan fick vi på Womengineer möjligheten att vara med när statyn av Vera Sandberg invigdes. Innan själva avtäckningen bjöds det på champagne och snittar, och vi fick möta Vera Sandbergs barn som berättade om hennes liv. Chalmers presenterade även sitt jämställdhetsarbete Genie, som på tio år ska öka andelen kvinnor i fakulteten från 17 procent till 40 procent och undanröja de kulturella hinder som bromsar kvinnors karriärer.

Hur just Vera Sandberg hade det under sin studietid vet ingen mycket om, men för alla Chalmersstudenter vid denna tid präglades studierna av hårda krav och fullmatade dagar med obligatorisk närvaro. Efter sin examen jobbade Vera Sandberg på Skandinaviska Raffinaderiet i Partille, Oljefabriken i Karlshamn, Helsingborgs Gummifabrik och Sieverts kabelverk i Sundbyberg. 1937 gifte hon sig med en änkeman som hade fem söner, och avslutade därmed sin yrkeskarriär.

År 1917 när Vera Sandberg tog sin examen gällde inte allmän och lika rösträtt vare sig för kvinnor eller män i Sverige. Vid den tiden hade Chalmers cirka 500 studenter och Vera var den enda kvinnan. Idag är cirka en tredjedel av Chalmers studenter kvinnor.

Veras systerdotter, 96 år gammal, berättade på scen om Veras liv
När Vera gick på Chalmers läste 500 elever till ingenjör. Hon var den enda kvinnan.

Kommentera