“All our dreams can come true if we have the courage to pursue them “

[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

Sedan jag var liten så har jag alltid drömt om att vara ingenjör. Med ingenjör ordet här menar jag att vara en kombination av en arkitekt och byggnadsingenjör, att kunna rita hus och även vara på arbetsmarknaden. Jag visste egentligen inte vad ordet ingenjör betydde! Än idag har jag svårt att sätta ord på det för att som ingenjör kan man jobba med olika saker. Att vara ingenjör är väldigt stort, särskild när man är en kvinna.

Som ingenjör kan man vara med och skapa världen som består i årtionden framåt, arbetsuppgiften är många och kan varierar stort och spänner över ett brett verksamhetsområde. Man kan arbeta med hus, väggar, anläggningar, broar och även vattenteknik. Man kan jobba som konsult i byggteknik, konstruktör, projektledare, bygg- och anläggningsansvarig mm.

Som sagt så är min dröm att kunna rita hus samt jobba som projektledare i byggteknik, därför valde jag byggnadsingenjörsutbildningen. Den är en bred utbildning där man kan kombinera arkitektur och ingenjörskap i en o samma utbildning.

När jag flyttade till Sverige så verkade allting som en dröm. En dröm där man aldrig uppnår!! men där hade jag fel. Jag började med att lära mig språket och kom in i naturvetenskapliga programmet i gymnasiet. I om med att jag inte hade bott längre än 4 år i Sverige så fanns det en chans att börja gymnasium utan att ha läst engelska i högstadiet. DÄR BÖRJADE MIN RESA.

Att läsa naturvetenskap och parallellt läsa engelska vid sidan var absolut inte lätt. Jag fick kämpa väldigt mycket. Att läsa i gymnasium och sedan läsa i Komvux är helt två olika nivåer. Men jag hade alltid tanken att ADLRIG GE UPP. Jag har tagit det som en utmaning och även ett steg närmare min dröm. År 2015 tog jag studenten men hade inte lyckads klara engelska i gymnasie-nivå. DÄR BLEV DET MIN ANDRA RESA.

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

Efter några försök klarade jag äntligen engelskan, vilket tog mycket energi från mig. Där bestämde jag mig för att ta en paus från studier. Jag hade hunnit prova på olika branscher som givit mig en uppfattning om vad jag egentligen vill göra och bli i framtiden. Hela vägen hade jag en fråga som alltid kom på tal. ÄR DET VÄRT ALL DET KÄMPANDE ?? Arbetslivet hade lockat mig mer och blivit lättare, så drömmen om “att vara ingenjör” vart mycket större.

Nu efter att jag har läst halva vägen av min utbildning kan jag äntligen svara på frågan och med ett stort leende säga ”JA, DET ÄR VÄRT ALL TID JAG GAV, ALL KÄMPANDE STUNDER, ALL TÅRAR.” Ni anar inte hur roligt det är att läsa till byggnadsingenjör. Vägen här är inte lätt heller.

Det är som att klättra ett berg, kämpande men till slut så lönar allt sig med en vacker utsikt. Det är omöjligt att bli uttråkad, det finns alltid något nytt att lära sig och prova. Just nu i min fjärde termin läser vi byggnadskonstruktion1. En jättespännande kurs där du får möjlighet att förstå hållfastheten i byggnaden.

När man hör ordet ingenjör så tror man att det är bara matte och fysik, men så är det inte. Här läser vi CAD-ritningar, entreprenadrätt och upphandling, ändring av byggnader och även framtida arkitekter.

Till alla tjejer därute, unga och gamla, följ era drömmar oavsett vad det är och hur vägen ser ut att nå den. Ge aldrig upp utan ge det lite tid, vilja, ambition, uthållighet och en finkänsla så kommer du nå dina mål. Jag brukar alltid säga att varje utmaning gör människan starkare. Sist men inte minst vill jag framhäva att vara en av de framtida ingenjörer är något jag är otroligt stolt över.

……………………………………………………………………………………………………………

Eman Alhajjaj
Byggnadsingenjör student
Högskolan i Gävle

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]


 


1 Comment

Aland · April 15, 2019 at 10:04 am

Så roligt att få läsa om din resa. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *