“Gymnasietiden är full av möjligheter, så se till att ta tillvara på dem!”

[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

Den klassiska motiveringen till att gå naturprogrammet på gymnasiet är att “det öppnar flest dörrar”. Det är visserligen sant, men det är inte därför jag valde min linje. Jag valde natur eftersom det är vägen till mitt dröm – att bli fysiker.

Jag har alltid älskat att lära mig saker och är en typisk Hermionie – jag sitter längst fram i klassrummet och, till mina lärares smärre irritation, räcker upp handen tills min arm ger vika. Under min uppväxt skiftade mitt framtida drömyrke – som så många andras – hejvilt, och saker som delfinskötare, matkritiker och brandman har alla varit på tapeten. Under högstadiet började jag dock komma in på tankar om forskning, vilket är ett yrke som jag bara blir ännu mer säker på passar mig ju mer jag utvecklas och lär mig. Det som lockar mig med forskaryrket är att utforska det okända, jag är bara sjukt nyfiken på hur saker och ting egentligen förhåller sig! Även om det låter klyschigt, känner jag även en stark vilja att bidra till mänsklighetens kollektiva kunskapsbank och sätta mitt märke i historien.

Men varför just fysik? All vetenskap handlar i grund och botten om att försöka förstå sin omvärld med hjälp av att observera den. Fysiken beskriver vårt universum på dess mest fundamentala nivå, och kan på så sätt förutsäga även dess allra största strukturer. Det är just det som fascinerar mig så otroligt mycket. Fysiken beskriver både vardagen runt omkring oss, men även de mest abstrakta mikro- och makroskopiska förunderligherna som finns. Det faktum att det finns så mycket matematik invävt i fysiken är också något som personligen lockar mig, eftersom matematik är ett av mina favoritämnen.

Med tanke på allt detta låter det kanske inte jättekonstigt att jag valde att gå naturspets på gymnasiet. Det är i stort sett som naturlinjen, bara det att jag läser en specialiseringskurs i fysik, en i matte och har en ännu nördigare klass.

Det bästa med gymnasiet har enligt mig varit möjligheterna att lära sig och få uppleva häftiga saker. Det är en stor kontrast till grundskolan, som jag inte alltid tyckte var särskillt rolig och där mitt stora intresse för NO inte alltid fick utlopp. Men det har verkligen förändrats på gymnasiet! Nu finns det nästan för många roliga saker att göra, som fysiktävlingar, sommarforskarskolor och forskningprojekt.

I somras åkte jag till exempel på en sommarforskarskola där jag lärde mig mycket om rymden och fick massor med nya astrokompisar. Det är också en helt annan miljö på gymnasiet; jag har vänner som precis som jag brinner för naturvetenskap, superengagerade och kunniga lärare och jag läser ämnen som är mer anpassade efter mina intressen. Gymnasietiden är full med möjligheter, och jag försöker ta till vara på så många av dem som möjligt!

Något som jag verkligen ser fram emot är dock att ta studenten och få börja plugga på universitet. Att plugga utomlands verkar väldigt roligt och utmanande vilket gör att det sitter högt upp på min önskelista, och University of Toronto är i nuläget mitt drömuniversitet. Även om jag är osäker på linjen så vet jag att det kommer bli mycket fysik – who could have guessed? – och därmed också matte.

Mitt mål just nu är att läsa en kandidat + master och sedan doktorera i teoretisk fysik. Det verkar mycket kul att vara doktorand och faktiskt få forska på riktigt! De två områden som verkar häftigast att forska om just nu är kosmologi och partikelfysik.

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

Om jag fick välja en drömarbetsplats, måste det bli CERN, vilket är världens största anläggning för partikelfysikforskning. De letar på riktigt efter nya elementärpartiklar, hur coolt är inte det?

Som de flesta andra vill jag också resa mycket och upptäcka världen. Direkt efter studenten ska jag och mina kompisar tågluffa genom hela Europa vilket jag ser fram emot jättemycket. Att spendera ett år utomlands som au pair är även något jag överväger, kanske i New York eller London?

Om jag fick ge några tips till en blivande gymnasist skulle det vara följande.
Våga satsa på det program du verkligen vill gå! Även om det låter svårt, testa. Vad är det värsta som kan hända? När du väl har börjat gymnasiet säger jag bara pröva allt! Gå med i föreningar, skapa föreningar, ansökt till forskarskolor, ja hoppa på allt du vill göra och som utmanar dig. Prata också med alla i din klass, åtminstone en gång.

Gymnasiet är ett superbra tillfälle för en nystart. Alla är lika nervösa som du, och om du bara är öppen och positiv kommer du lära känna folk du aldrig hade pratat med på högstadiet. Gällande studier rekomenderar jag att göra upp en pluggplan. Det är viktigt att på en linje som natur ha en överblick över vad man behöver göra, och samtidigt vara tydlig med vad man vill och orkar prestera. Tydliga mål + hur du ska nå dem är något som minskar pluggstressen rejält. Försök också att hitta en studieteknik (hur du tar anteckningar, pluggar till prov etc.) som fungerar för dig redan i början av ettan, eftersom du kommer att ha otrolig nytta av det under resten av din gymnasietid!

Kom ihåg att du inte måste vara bäst för att nå dina drömmar. Det är någonting jag önskar att jag insett långt tidigare. Jag är verkligen inte bäst på fysik i min klass, ändå vet jag att jag kommer bli fysiker eller någonting minst lika intressant.

Sist men inte minst – fokusera på det du tycker om! Något som jag börjar inse mer och mer är att det inte är värt att slösa tid på onödigt mycket tråkiga saker. Var selektiv med den fritid du har och se till att du har kul!

……………………………………………………………………………………………………………

Moa Nowakowski
Studerar Scienceprogrammet
Europaskolan Strängnäs

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]


 


1 Comment

Stefan Nowakowski · January 28, 2019 at 5:44 pm

Mycket moget skrivet. Imponerande.
Det är inte många ungdomar som har så kristallklara intresse och planer.
I’m proud of you.
Med vänlig hälsning,
Stefan Nowakowski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *