Lisa Björk

UTBILDNINGEN FÖRENADE FLERA ÄMNEN SOM JAG TYCKTE VAR INTRESSANTA. LÄRAN OM BRANDEN LÄT JÄTTESPÄNNANDE, EN BRA BAS MED NATURVETENSKAPLIGA ÄMNEN OCH BYGGMATERIAL OCH KONSTRUKTIONSTEKNIK

Hej Lisa! Har du alltid velat bli ingenjör?
Hej! Nej, jag kom nog inte på att jag ville bli ingenjör förrän jag var i 20-årsåldern. Som yngre tyckte jag mer om språk och samhällsvetenskapliga ämnen. Av någon anledning tyckte jag att de naturvetenskapliga ämnena var svåra och mindre intressanta när jag var yngre, men det ändrades på gymnasiet. Jag är dålig på siffror, men bra på logik, så matte blev jag faktiskt bättre på när det övergick från att räkna till att förstå logiska sammanhang. Men inte förrän jag hittade brandingenjörsutbildningen, som förenar ingenjörsvetenskap med riskhantering, hittade jag rätt. Så jag bestämde mig för att bli ingenjör när jag hittade rätt utbildning, före det var det ett av flera spår som jag funderade på.

Jag är dålig på siffror, men bra på logik, så matte blev jag faktiskt bättre på när det övergick från att räkna till att förstå logiska sammanhang.

Vad var det som lockade dig till din utbildning?
Utbildningen förenade flera ämnen som jag tyckte var intressanta (och fortfarande tycker). Läran om branden som ju lät jättespännande, en bra bred bas med naturvetenskapliga ämnen och byggmaterial och konstruktionsteknik. Sedan fanns beteendevetenskapliga ämnen också med, som ledarskap och risker i samhället. Sedan så var det att utbildningen finns just i Luleå, jag lockades av utbudet av vinteraktiviteter. Jag älskar vinter och snö och framförallt skidåkning. Luleå universitet profilerar sig just med det och jag föll verkligen för den marknadsföringen.

Vad är ditt bästa studentminne?
Det finns så många, jag trivdes väldigt bra i Luleå. Men de bästa minnena är nog ändå skidåkningen och alla vinteraktiviteter. Vårskidresor till Riksgränsen och vårvinterutflykter i solen på Luleås isar. Vårvintern, när dagarna är ljusa igen efter den långa vintern, det inte är så kallt och ofta mycket snö, är en fantastisk tid i Luleå. Sommarnätterna när det aldrig blev mörkt och studentfesterna inte ville sluta minns jag såklart också.

Idag arbetar du som brandingenjör inom byggtekniskt brandskydd på Brandskyddsföreningen. Vad innebär det? Jag utvecklar och håller i utbildningar om byggnadstekniskt brandskydd, är med och tar fram våra regelverk och skriver handböcker och artiklar inom byggnadstekniskt brandskydd. Jag leder också utvecklingsprojekt där vi som förening försöker belysa problemområden inom byggprocessen och utformning av brandskydd och tillsammans med branschaktörer hitta möjliga lösningar. I arbetet ingår också att sitta med i referensgrupper i forskningsprojekt och i programgrupper för både Brandskyddsföreningens egna och andra organisationers seminarier och konferenser.


Vad skulle du vilja säga till dig själv som femtonåring?
Ha inte så bråttom med att bestämma dig för vad du vill, men plugga på och se till att få en bra grund att stå på och ta hjälp och fråga för att göra val som ger dig flera valmöjligheter framåt. Men om du verkligen vill läsa något som är roligt just nu, så gör det – det löser sig, du har tid att ändra dig.
Sedan skulle jag nog vilja få mig själv att göra saker som känns läskiga eller obehagliga om de ändå är viktiga och roliga för mig. Det kan handla om att ställa sig på en scen att prata, stiga fram och ta plats i en grupp eller våga gå själv på en kurs. Jag hade behövt någon som berättade för mig att det läskiga så ofta kan vändas till något positivt och att det framförallt ofta är en snabbt övergående känsla.

Du kan jobba inom så många olika branscher och i många olika roller. Man behöver ju inte bestämma sig för vad man ska bli, ingenjörsutbildningar håller dörrarna öppna.

Vad är ditt tips till någon som tvekar till att välja en ingenjörsutbildning?
Jag skulle vilja tipsa de som inte kan bestämma sig för vad de vill bli när de blir stora att välja en ingenjörsutbildning. Vissa är mer nischade, som brandingenjörer, men du får ändå en bred bas med naturkunskap, konstruktionsteknik och mycket mer. Det betyder i de allra flesta fall att du får ett intressant och stimulerande jobb när du är klar med din utbildning. Det ger verkligen möjligheten att utvecklas hela arbetslivet och byta inriktning om du vill det. Du kan jobba inom så många olika branscher och i många olika roller. Man behöver ju inte bestämma sig för vad man ska bli, ingenjörsutbildningar håller dörrarna öppna. Men bli civilingenjör, så kan du gå vidare och forska om du vill. Det ångrar jag faktiskt idag att jag inte gjorde. Men det är ju inte försent!

Har du någon kvinnlig förebild?
Min mamma är en förebild. Utan henne hade jag inte varit så trygg i mig själv som jag är idag eller trott på mig själv, att jag kan bli vad jag vill och ta plats vart jag vill.

Har du någon bok, podd, youtubeklipp eller dylikt som du vill dela med dig av?
Podd: Karriärpodden. Intervjuer med inspirerande kvinnor där både deras karriärer och livet i stort får ta plats.
Bok: Bortom glastaket.

Tack Lisa för din medverkan!

[Intervjun skapades den 18 januari 2019]