När ingenjörsyrket väl var valt så flöt det mesta på för min del. Visst, inriktning skulle väljas (en termin år 3) och sedan master (år 4 och 5) men där fanns det 5 förutbestämda val att välja mellan varje gång. När det sista valet inom studier skulle väljas var det inte lika inrutat. Detta är såklart både superkul och supersvårt.

Redan innan terminen drar igång ska exjobbpartner utses, man ska komma överens inom vilket av 11 olika ämnen man vill inrikta sig på, välja handledare och slutligen börja konkretisera en idé som passar in på bådas intresse och på programmets krav. Ni hör ju. Det finns en del olika viljor att anpassa sig efter. Ska man dessutom skriva för ett företag blandas ännu fler stakeholders in och dessa ska också gagnas av resultatet på något sätt.

En sak som jag inte hade tänkt på var faktiskt allt det arbetet som faktiskt sker innan ens exjobbsterminen startar.

1. Partner. Först gäller det att hitta en exjobbspartner som vill rikta sig åt ungefär samma håll och som man dessutom står ut med 40 timmar i veckan i 20 veckor. För mig var detta lyckligtvis ett angenämt problem – jag och min kursare och vän Zoë insåg snabbt att vi dels efter att ha jobbat ihop i många grupparbeten förstod varandras arbetssätt och dessutom hade intressen som var liknande och som vi ville skriva om. Vi gick dessutom olika masterinriktningar vilket i vårt exjobb verkligen kommer gynna oss (tror jag).

När väl det var klart så var det nästa steg.

2. Idé. I denna del var mycket fokus kring mailkonversationer, diskussioner, brainstromning och massa reflektion. Det är en sån sjukt häftig möjlighet att få chansen att under en hel termin driva ett projekt med en av sina kursare och då ville jag verkligen ta chansen att få göra något jag är intresserad av under den tiden. Detta samtidigt som det måste ingå i en ingenjörsutbildning.

3. Samarbetspartners. När väl ämnet började konkretiseras för oss så fick vi kontakt med en jättehäftig organisation, Help to Help, som jag kommer beskriva mer i ett senare inlägg, och vi kunde tillsammans med grundaren, Malin, bolla fram vad som de behövde hjälp med och som vi kunde skriva om.

4. Planering. När ämnet börjar bli mer klar och handledare på både universitet och företag har godkänt den så är det dags att skapa måldokument och planera hur processen ska gå till. Var ska man sitta och arbeta? Vilka resurser behövs? Hur länge ska det arbetas med varje fas? Hur ska kontakten med olika stakeholders ske?

När väl planeringen börjar bli klar så är det dags att komma igång. Om detta mer i nästa inlägg!

Kramar


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *