Mitt motto har alltid varit att ha kul. Det har jag haft och det ska jag fortsätta att ha! att plugga till ingenjör ger alla möjligheter att påverka världen att bli hållbarare och en härligare plats att leva på.

Hej Sandra! Har du alltid velat bli ingenjör?
Definitivt inte. Efter gymnasiet hade jag bestämt mig för att aldrig plugga igen. Jag satsade helhjärtat på en karriär som hoppryttare på elitnivå men fick lära mig den hårda vägen att jag behövde många miljoner för att lyckas – vilket jag inte hade. Efter det arbetade jag som telefonförsäljare. När de sedan la ner min arbetsplats kom min mamma med ett förslag att jag skulle gå bastermin även fast jag hade gått natur på gymnasiet. Jag hade då arbetat i 1,5 år och är idag glad att jag gick en bastermin för att få betygen att komma in på valfri utbildning.

Vilken persona liknade du mest som ungdom?
Flitiga Fia!

Du har pluggat till civilingenjör inom teknisk fysik vid KTH, vad lockade dig till det programmet?
Helt klart bredden och ryktet om att det var en av de absolut svåraste utbildningarna. Jag kommer ihåg hur hårt jag pluggade till första tentan i termodynamik. Jag tänkte att om jag inte klarar denna tenta är jag för dum och hoppar av. Jag fick till slut 5:a på tentan och är idag mycket stolt att jag lyckades ta mig igenom utbildningen.

Ett tips är att försöka fika/luncha med människor som du tycker verkar intressanta. Du kommer bli förvånad över hur många som faktiskt vill hjälpa till.

Lite kuriosa om dig är att du blev klar med programmet på bara fyra år istället för fem, hur gick det till?
Jag har alltid velat göra skillnad så jag var ivrig att komma ut i arbetslivet. Jag pluggade dubbelt i slutet genom att välja ekonomikurser som valfria poäng, vilket inte krävde lika mycket tid som tunga matte- och fysikkurser. Jag jobbade också in sommarlovet genom att börja med exjobbet direkt.

Berätta lite om ditt företag, Framtidsfeministen! Vad gör ni?
Vi investerar i jämställda bolag med devisen att de är mer lönsamma och verkar för fler kvinnor till börsen. Vi tror på en jämställd framtid och där spelar privatekonomi en mycket stor roll. T.ex. har kvinnliga akademiker en 1,8 miljoner lägre livslön (d.v.s. inkomst och pension) på grund av lägre lön för samma arbete, deltid, vab med mera. Vi vill hjälpa alla kvinnor till en bra ekonomi där pengarna börjar jobba för dig för frihet!

Efter din examen har du haft haft många olika jobb. Vad var din föreställning av vad en ingenjör jobbar med innan du började plugga och hur väl stämmer den med vad du faktiskt jobbat med?
Jag hade egentligen ingen bild och mitt motto har alltid varit att ha kul. Det har jag haft och det ska jag fortsätta att ha! Att plugga till ingenjör ger alla möjligheter att påverka världen att bli hållbarare och en härligare plats att leva på.

Vad var det som fick dig att satsa på jämställdhetsfrågor och vilja arbeta med det?
Trots att Sverige har kommit långt ligger vi lågt ifrån jämställdhet. Att endast 8 procent av börs-VDarna är kvinnor är inte okej! Alla ska ha rätt att leva sin dröm. Idag finns ett glastak som vi ska krossa tillsammans. Det har börjat men vi måste fortsätta att kämpa.

Vad är ditt tips till en tjej som tvekar till att plugga ingenjör?
Ring mig! Eller någon annan som pluggat till ingenjör. Fråga massor av frågor! Inte många vet vad man vill bli när man är ung och ingenjör ger dig nästintill oändliga möjligheter!

Har du någon kvinnlig förebild som du vill lyfta fram?
Jag har supermånga och den som varit med mig längst är min mamma. Ett tips är att försöka fika/luncha med människor som du tycker verkar intressanta. Du kommer bli förvånad över hur många som faktiskt vill hjälpa till. Jag börjar alltid mina E-mail med vad jag brinner för och sedan en “hook” om att jag har en idé som jag tror skulle intressera dem. Sedan gäller bara att klura ut något till själva mötet.

Har du någon bok, podd, youtubeklipp eller dylikt som du vill dela med dig av?
Någon som förändrat mitt liv är helt klart Simon Sineks TED talk “Start with Why”. Om du gör det du brinner för finns inga gränser för vad du kan åstadkomma. Och ingen stress: det tog mig fem mår EFTER min examen från KTH innan jag kom på vad jag brinner för. Därför är det så bra att ingenjörsutbildningarna är så breda.

Tack Sandra för din medverkan!

Foto: Marilia Bognandi

[Intervjun skapades den 4 oktober 2018]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *