Hej bloggen!

Den här och nästa vecka är jag på konferens i Bremen! Alltihop börjar ikväll, så jag och svenska Terese har sprungit runt staden idag för att kolla hur fin den är. Slutsats: Bremen är fint.

Bremen!

Just nu sitter vi på ett bibliotek och förbereder oss för imorgon. Vi är här för att representera Sverige på konferensen Space Generation Congress som anordnas av organisationen Space Generation Advisory Council som vi båda är med i. Organisationen har ‘permanent observer status’ i FN, och vi rådgör dem hur de ska tycka i rymdfrågor från unga i rymdindustrins perspektiv. Det innebär att vi under tre dagar ska ha workshops, möten, föreläsningar etc för att komma fram till vad det är vi vill att FN ska ha för policys i framtiden gällande olika områden relaterade till rymd. 

Jag är med i ‘space exploration’-gruppen, så jag har läst det jag kan hitta om Deep Space Gateway som är en planerad rymdstation i omloppsbana runt månen. Den ska fungera som en gateway (surprise surprise), dvs ett stopp på vägen för att kunna skicka människor och robotar vidare till Mars med Orionkapseln. 

Image result for deep space gateway
Deep Space Gateway i förgrunden, månen och Orion. Cred: NBC News, NASA

Den planeras också att användas till massa andra saker, inklusive kommunikationsrelay till en bas på månen, mikrogravitationsexperiment osv. Eftersom jag representerar Sverige måste jag också ta reda på vad vi kommer bidra med, så att jag kan föra vår talan inför och tillsammans med de andra länderna representerade. 

Totalt kommer vi att vara 150 st deltagare från hela världen och diskutera space exploration, space safety, space policy och några till. Det ska bli sjukt spännande! 

Den här konferensen anordnas alltid i samband med världens största rymdkonferens, International Astronautical Congress, som hålls här i Bremen nästa vecka. Smidigt och bra att gå på båda! För två år sedan anordnades detta spektaklet i Mexico och DÅ presenterade jag ett projekt jag var med i om miljön på Mars. I år ska jag inte presentera något själv utan bara lyssna på andra. Jag tror man kommer vara sysselsatt ändå, det är flera hundra föreläsningar inbokade under 5 dagar. Dröööömmen.

Presentation i Mexico 2016

I Mexico presenterade för övrigt Elon Musk sin och SpaceX strategi för att åka till Mars, såhär såg det ut då:

Elon Musk i Guadalajara, Mexico, 2016

Ha det bra!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *