Åsa Hedenberg

Published by Marie Ideström on

Lantmäteri var en blandning av teknik, ekonomi och juridik. Det var en väldigt bred utbildning. Mina klasskamrater jobbar med helt olika saker på helt olika företag. 

Hej Åsa! Du har pluggat till civilingenjör inom lantmäteri och är idag VD på Specialfastigheter. Berätta lite om dig själv, vem är du och vad gör dig glad?
Hej! Jag är en norrlandstjej som flyttade till Stockholm för att plugga på KTH. Idag bor jag i Sollentuna med min make. På fritiden gillar jag att spela golf, det är otroligt roligt när det går bra – annars kan det vara tufft. Jag är lite prestationsmänniska kan man säga. Nu har jag jobbat i fastighetsbranschen i 32 år och jag tycker branschen är vansinnigt rolig att jobba i. Genom åren har jag haft många olika jobb inom branschen och har utvecklats mycket. Jag blir lycklig av att se folk växa, dels mina kollegor men också mina barn och barnbarn. Kompetensmässigt lär jag mig så mycket av barnbarnen, de har nya perspektiv och ger mig många aha-upplevelser. Jag är en nyfiken person och tycker om att försöka förstå andras åsikter och sätta mig in i nya sammanhang.

Det var otroligt viktigt för mig att ha ett jobb jag trivs med, och det har jag ju nu!

Har du alltid vetat att du ska bli ingenjör?
Absolut inte! Båda mina föräldrar var humanister, och jag själv ville först bli sjuksköterska. Att jag till sist valde att bli ingenjör var en konsekvens av att jag inte kunde bestämma mig för vad jag ville bli. Många tror att det endast är teknik man pluggar, men lantmäteri (del av dagens samhällsbyggnad) var en blandning av teknik, ekonomi och juridik. Det var en väldigt bred utbildning, mina klasskamrater jobbar med helt olika saker på helt olika företag. För mig har bredden varit väldigt viktig.

Vilken av Womengineers personas var du lik som ungdom?
Jag tror att Hippie Hanna kan stämma in på mig, jag gillar lite crazy saker! Jag kan också se mig själv i Otippade Olivia och Veliga Vilma. När jag sökte till gymnasiet så hade jag inte självförtroendet för att välja natur, men min bror peppade mig och övertygade mig till att välja teknik istället. Det var otroligt viktigt för mig att ha ett jobb jag trivs med, och det har jag ju nu!

Vilket är ditt bästa studentminne?
Om jag måste välja endast ett minne så blir det nollningen, den var vansinnigt rolig! Pennalism eller förnedring var det aldrig tal om, vår nollning gick ut på att göra roliga saker ihop och det skapades en gemensamhet som höll åren ut. Vi är fem kompisar från studierna som fortfarande ses . För ett tag sedan hade min klass, L-81:orna, återträff i Kalmar och över 40 personer av 65 kom på återträffen. Så roligt att träffa så många efter trettio år. Att så många ville komma på återträffen visar på att vi hade väldigt kul i vår klass.

Vad är Specialfastigheter för företag och vad innebär ditt jobb som VD?
Specialfastigheter är ett fastighetsbolag som jobbar med fastigheter hyrda av verksamheter med höga säkerhetskrav. Det är spännande att jobba med hur vi ska tillgodose säkerheten. På Specialfastigheter arbetar vi med att säkerställa personlig säkerhet, driftsäkerhet, fysisk säkerhet och informationssäkerhet. När jag började för fyra år sedan på denna tjänst så hade vi en uppåtgående trend i Sverige där säkerhetsfrågorna blev viktigare och viktigare och den trenden har fortsatt.

Tveka inte, våga ha självförtroendet. Jag har inte sett en enda ingenjörsutbildning som inte skulle passa tjejer

Att vara VD innebär att jag ska säkerställa att mina medarbetare har rätt förutsättningar för att göra sitt jobb och att utföra det uppdrag som ägaren och styrelsen beslutar om. Som VD är jag länk mellan styrelsen och organisationen. En vanlig dag på jobbet innebär för mig många möten och mycket framåtblickande. Jag ägnar mina dagar åt att följa upp verksamheten och frågorna ”hur går det”, ”vad leder det till” och ”vad gör vi åt det?”. Jag tror det är viktigt att jobba med alla tre frågor för att verksamheten ska lyckas bra och komma framåt.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att jag jobbar på ett bolag som jobbar med något som faktiskt känns viktigt för samhället. Det är viktigt för mig. Att bara tjäna pengar kan jag inte, jag vill tjäna på något som har ett gott syfte, och jag vill få se medarbetare växa. Det är också viktigt att jag hela tiden får lära mig nya saker på jobbet.

En vanlig dag på jobbet innebär för mig många möten och mycket framåtblickande.

Vad är ditt råd till en tjej som tvekar på att söka en ingenjörsutbildning?
Absolut att våga! Jag hade själv och har fortfarande sådan respekt för de som verkar så duktiga och jag kan tänka ”det klarar inte jag”, men faktum är att många klarar mer än vad de tror. Bland mina kollegor så kan kvinnor ju hur mycket som helst. Var inte rädd att söka. När du sedan börjar jobba så kommer du dessutom se att det inte är så komplicerat som många tror. Väldigt många tjejer har så mycket att bidra med. Så tveka inte, våga ha självförtroendet. Jag har inte sett en enda ingenjörsutbildning som inte skulle passa tjejer. Jag rekommenderar verkligen att våga söka till en ingenjörsutbildning, och tycker man inte om det går det alltid att sluta. Fast, de flesta som börjar stannar ju!

Vad är dina drömmar för framtiden?
För mig är det jätteviktigt att se barnbarnen växa upp. Jag försöker efterlämna en tryggare och hållbar värld till dem. Skapa en hållbar framtid till dem gör jag dessutom definitivt genom jobbet.

Har du någon kvinnlig förebild som du vill lyfta fram?
Det finns många olika kvinnor som inspirerar mig. Angela Merkels personlighet beundrar jag, hennes beteende och uttryck som person tycker jag är väldigt häftigt. När hon till exempel mötte Donald Trump och han var arrogant så tog hon det inte som förnedring, hon bara skrattade åt honom! Lena Olvings sommarprat inspirerar mig också. Det finns väldigt många inspirerande kvinnor, jag är väldigt imponerad av så många tjejer i branschen. Under min karriär har det blivit fler kvinnor inom teknik. När jag började jobba var vi inte alls så många och det fanns nästan inga förebilder för mig till skillnad från nu när det finns så många duktiga kvinnor.

Nätverket från Ruter Dam har stärkt mig till att våga ta för mig och utmana mig och det är jag mycket glad och tacksam för

Det har stärkt mig att arbeta med andra kvinnor i min bransch, det gör att jag känner mig trygg. När jag gick utbildningen Ruter Dam år 1994, ett ledarskapsprogram som riktade sig till tjejer, fick jag en mentor och ett jättebra nätverk. Jag tycker alla jag mötte under utbildningen var så duktiga, dem kan jag kalla mina förebilder idag. Nätverkandet stärkte mig otroligt mycket. Vår kull har fortfarande återträff en gång om året. Det har varit väldigt bra att få coachning och stöttning genom livet, vi kunde prata om allting och hjälpas åt att komma igenom svåra stunder. Nätverket från Ruter Dam har stärkt mig till att våga ta för mig och utmana mig och det är jag mycket glad och tacksam för. Apropå att ta för sig så har jag ännu en förebild, och det är Madonna! Hon höll ett jättebra tal där hon jämförde vad som var OK och inte OK för henne att göra jämfört med hennes manliga kollegor i sin bransch, som Prince och Bowie. Hon utnyttjar sin position väldigt bra. Det var så kul att se en sådan som Madonna verkligen ställer sig upp och håller talet.

Tack Åsa för din medverkan!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *